Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τη μεγαλειώδη στιγμή της γέννησης ενός γιγαντιαίου, εξωγήινου πλανήτη, ενώ αυτός δημιουργείται εντός του δίσκου σκόνης και αερίων, που περιβάλλει ενα «νεαρό» σε ηλικία αστέρα.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία επιβεβαιωμένη άμεση παρατήρηση ενός τέτοιου νεαρού εξωπλανήτη, όπως επιβεβαίωσαν στη σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της ομάδας παρατήρησης.
«Αυτοί οι δίσκοι γύρω από νεαρούς ήλιους αποτελούν τα «μαιευτήρια» των πλανητών, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγες παρατηρήσεις είχαν καταγράψει την παρουσία νεογέννητων πλανητών». Τόνισε η επικεφαλής της ανακάλυψης, Μίριαμ Κέπλερ, του Ινστιτούτου Αστρονομίας «Max Planck», στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
Η Κέπλερ και οι συνάδελφοί της ανέλυαν νέες και αρχειακές παρατηρήσεις ενός «νεογέννητου» αστέρα νάνου που ονομάζεται PDS 70, ηλικίας μόλις 5,4 εκατ. ετών, σε απόσταση 370 ετών φωτός από τη Γη. Τα δεδομένα για την ανακάλυψη συγκεντρώθηκαν στο πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότου Παρατηρητηρίου (VLT) στη Χιλή, καθώς και διαμέσου ενός αστρονομικού οργάνου στο Παρατηρητήριο Gemini της Χαβάης.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, ο εξωπλανήτης PDS 70b είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από το δικό μας πλανήτη-γίγαντα Δία και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 δισ. χλμ. από τον Ήλιο του – Όσο μακριά βρίσκεται και ο πλανήτης Ουρανός από το δικό μας Ήλιο.
Ο πλανήτης PDS 70b είναι πολύ θερμότερος από οποιονδήποτε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, με θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου. Αυτή η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να φαίνεται περίεργη, δεδομένης της σημαντικής απόστασης του πλανήτη από το αστέρι της, αλλά είναι σύμφωνη με αυτή άλλων γιγαντιαίων αερίων πλανητών, καθώς σ΄ αυτό το στάδιο της ζωής τους διατηρούν μεγάλο ποσοστό της θερμότητας κατά τη γέννησή τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η συγκεκριμένη παρατήρηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο στα μέχρι σήμερα άγνωστα πρώιμα στάδια της πλανητικής εξέλιξης».