Η «σπαζοκεφαλιά» και οι κορυφαίες επιλογές του 2025 στο Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «σπαζοκεφαλιά» και οι κορυφαίες επιλογές του 2025 στο Χρηματιστήριο
Αντιμέτωπη με μια μίνι... σπαζοκεφαλιά βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα καθώς λίγο πριν την αλλαγή του έτους δυσκολεύεται να βρει νέα «growth stories» μεταξύ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να ενταχθούν στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2025.

Αντιμέτωπη με μια μίνι... σπαζοκεφαλιά βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα καθώς λίγο πριν την αλλαγή του έτους δυσκολεύεται να βρει νέα «growth stories» μεταξύ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ώστε να ενταχθούν στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2025.

Η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο ραντάρ των διαχειριστών, αναλυτές και διαχειριστές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy και Titan πληρούν τον συνδυασμό των παραπάνω κριτηρίων. Κάποιες εξ αυτών υπόσχονται ανάπτυξη με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια (ΔΕΗ, ΓΕΚ) και εντυπωσιακή βελτίωση του payout ratio. «Στοίχημα» της χρονιάς μπορεί να αποτελέσει η επάνοδος της Fourlis, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Lamda, λόγω Ελληνικού.

Γιγαντώνεται η ΔΕΗ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης Στάσση σκιαγραφεί μια πορεία διαρκούς μεγέθυνσης της ΔΕΗ, ώστε να αποτελέσει τον κορυφαίο και πιο ολοκληρωμένο «πράσινο» πάροχο ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το καθετοποιημένο μοντέλο και οι συνέργειες βοηθούν στην αντιμετώπιση ακραίων διακυμάνσεων τιμών.

Μέσω ενός επενδυτικού πλάνου - «μαμούθ» συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ έως το 2027, (το 51% στρέφεται προς τις ΑΠΕ και το 27% προς τη διανομή - εκτός από την Ελλάδα και τη Ρουμανία εστιάζει σε Ιταλία, Κροατία και Βουλγαρία), η ΔΕΗ καθοδηγεί για EBITDA CAGR (2024 - 2027) στο 14%, φτάνοντας από τα 1,8 δισ. ευρώ για φέτος στα 2,7 δισ. ευρώ έως το 2027, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν τη λειτουργική κερδοφορία από το ολοκληρωμένο μοντέλο (παραγωγή και προμήθεια) και τα υπόλοιπα 0,9 δισ. ευρώ από τη διανομή.

Ο όμιλος θα επωφελείται επίσης όλο και περισσότερο από επενδύσεις σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και από την προσαρμογή του WACC σε υψηλότερα επίπεδα (στη Ρουμανία).

Το EPS CAGR μεταξύ 2023 - 2027 αναμένεται στο 35% και αντίστοιχα για τη διανομή μερίσματος στο 41,4%, φτάνοντας στο 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027 (0,40 ευρώ το 2024, 0,60 ευρώ το 2025, 0,80 ευρώ το 2026). Η αύξηση του capex έως το 2027 θα οδηγήσει σε πρόσθετο καθαρό δανεισμό - χρέος της τάξεως του 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της φετινής χρονιάς με τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA στο εύρος του 3x - 3,5x. Η μόχλευση θα υποστηριχθεί από περίπου 7 δισ. ευρώ κεφάλαια από το λειτουργικό πλαίσιο της ΔΕΗ μεταξύ 2025 - 2027. Ο πρόσθετος καθαρός δανεισμός θα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι ήδη εξασφαλισμένο.

Ξεκλειδώνει αξίες η Titan μέσω του «αμερικανικού» τσιμέντου

Ισχυρά θεμελιώδη, εξωστρέφεια και κινήσεις - από πλευρά διοίκησης - με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας, των ταμειακών ροών και της αποκρυστάλλωσης περαιτέρω αξίας, συνθέτουν το τρίπτυχο που τοποθετεί την Titan στις κορυφαίες επιλογές για το 2025.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεύρυνσης του ομίλου προέρχεται από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από την αγορά της ΝΑ Ευρώπηςκαι την Ελλάδα, που βάζουν ωστόσο τις βάσεις για μεγαλύτερη ποσόστωση στο μείγμα κερδοφορίας. Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στον όμιλο να ανεβάσει τα επίπεδα τιμολόγησης, προχωρώντας σε μια σειρά αυξήσεων, τη στιγμή που η διοίκηση εξετάζει την υιοθέτηση περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, μικρότερης βέβαια κλίμακας, έναντι των προηγούμενων ετών. Συνεπώς το περιθώριο EBITDA θα διατηρηθεί ή ακόμη και θα διευρυνθεί, υπό τη βάση των συνεχιζόμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών και της «πράσινης» πορείας του ομίλου.

Σύμφωνα με την Optima, οι εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της τσιμεντοβιομηχανίας υποστηρίζονται από τις αυξανόμενες δαπάνες στο πεδίο των υποδομών, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, οδηγώντας σε EBITDA CAGR στο 6,6% την περίοδο 2023 - 2026 (708,4 εκατ. ευρώ EBITDA, πωλήσεις άνω των 3 δισ. το 2026) και αντίστοιχη αύξηση του περιθωρίου EBITDA κατά 100 μονάδες βάσης στην ίδια χρονική βάση. Το capex του ομίλου θα διατηρηθεί πέριξ των 240 εκατ. ευρώ το 2025 και η μόχλευση θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ήτοι περίπου στο 1x, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα αυξημένα μερίσματα κατά 10% ετησίως για την περίοδο 2024 - 2027, σύμφωνα με την Optima.

Τη διαφορά ωστόσο κάνει η απόφαση της διοίκησης να δρομολογήσει την εισαγωγή της Titan America σε NYSE ή Nasdaq, διαθέτοντας μέσω δημόσιας εγγραφής, ποσοστό μεταξύ 15% - 25%, έως τις αρχές του νέου έτους, χωρίς voting dilution στους μετόχους της θυγατρικής ( «Titan: Οι κρυφές αξίες που «ξεκλειδώνει» το listing της θυγατρικής στο NYSE»). Η άντληση κεφαλαίων συνδυαστικά με τις υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές ανοίγουν το δρόμο σε εξαγορές bolt - on που αυξάνουν την αξία, ή - και την υιοθέτηση μιας πιο γενναιόδωρης πολιτικής ανταμοιβής των μετόχων.

Κυρίαρχει η ΓΕΚ σε κατασκευές - παραχωρήσεις

Σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω εξαγορές έργων «ξεκλειδώνει» η στρατηγική στροφή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar (θα πάει για squeeze out) που ενισχύσει σημαντικά την ταμειακή θέση της κατά 850 εκατ. ευρώ (βελτιώνεται η ορατότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών) και μειώνει τη δανειακή της επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. σε ενοποιημένη βάση.

Η ΓΕΚ είναι κυρίαρχη στις παραχωρήσεις οδικών δικτύων, λειτουργεί δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και διάφορες μικρότερες παραχωρήσεις, ενώ κατέχει επίσης μειοψηφικά μερίδια στο υπό ανάπτυξη αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη (32,5%) και στο resort συγκρότημα στο Ελληνικό (49%). Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η ΓΕΚ αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει 8 - 10 δισ. ευρώ σε έργα που θα δημοπρατηθούν εντός των επόμενων 18 μηνών, με στόχο να ενισχύσει το μερίδιο του ανεκτέλεστου πέρα ​​από το τρέχον 65%. Ως εκ τούτου, υπολογίζει σε έσοδα 1,37 - 1,43 δισ. ευρώ στο 2024 - 2025, με EBITDA 114 - 118 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο σκέλος της συμβατικής ενέργειας βρίσκεται επίσης σε κομβικό σημείο, με το μερίδιο προσφοράς της να φτάνει το 11% (έναντι 7% το 2022), μετά τα νέα συμβόλαια πώλησης PPAs υψηλής τάσης και την ενίσχυσης της παραγωγής κατά 75 % το 2025, μετά την εμπορική λειτουργία του CCGT 877MW (50 - 50 Joint Venture με Motor Oil). Τα EBITDA σε αυτό το πεδίο για το 2024 - 2026 θα φτάσουν άνετα στο εύρος των 100 - 120 εκατ. ευρώ. Η Χρηματιστηριακή αναμένει αύξηση 38% στα EBITDA του ομίλου κατά το 2025 (μετά από εκτιμώμενη αύξηση 9% το 2024 pro - forma για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής) και 11% το 2026 (φτάνοντας στα 693 εκατ. ευρώ), χτίζοντας έτσι ένα CAGR της τάξεως 17%.

Το μοναδικό DNA της Cenergy και η διαρκής προσπάθεια διεύρυνσης

Η υψηλή εξειδίκευση και η τεχνογνωσία με φόντο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης διαμορφώνουν ένα ισχυρό μακρόπνοο «story» για τη Cenergy. Ο «ούριος άνεμος» που έχει ξεκινήσει «να πνέει στα πανιά» της εισηγμένης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας με φόντο την αυξημένη ζήτηση για καλώδια μεταφοράς και διανομής για συστήματα σωληνώσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και μεταφοράς υδρογόνου, τη στιγμή που η προσφορά είναι περιορισμένη.

Η Cenergy μέσω ενός επενδυτικού πλάνου ενισχύει το capacity, στοχεύοντας σε διπλασιασμό των εσόδων του τμήματος έως το 2028 (η υψηλότερη ανάπτυξη έναντι ομοτίμων). Το capacity σε υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του 2025, ενώ η νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ - «story» που θα ξεδιπλώσει σταδιακά η εταιρεία και θα αναδείξει αξίες - θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027.

Το τμήμα των σωληνώσεων της Cenergy παρουσιάζει επίσης ευνοϊκή δυναμική. Ωστόσο, η AXIA αναμένει μια ήπια υποχώρηση των εσόδων αυτού, με 3% CAGR το 2023 - 2029 και μέτρια αύξηση του περιθωρίου κατά 50 μονάδες βάσης έναντι του 2023, λόγω εξορθολογισμού. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση 20% περίπου σε EBITDA CAGR για το 2023 - 2027 (στα 367 εκατ. ευρώ) που είναι επίσης το υψηλότερο στον τομέα των καλωδίων, με αντίστοιχη αύξηση των EPS. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να αυξηθούν το 2025 - 2029, καθώς οι ανάγκες για capex θα μειωθούν μετά την κορύφωση του 2024. Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA από 1,8x το 2023 προβλέπεται να υποχωρήσει στο (0,3x) το 2028 (πρώτο έτος λειτουργίας της μονάδας στις ΗΠΑ) και στο (0,7x) το 2029.

Παίρνει ανάσα η Fourlis, «βγάζει» από πάνω της την (φθηνή) Trade Estates

Νέα αρχή θα επιχειρήσει από το νέο έτος η Fourlis στη βάση του deconsolidation από την Trade Estates. Η διαδοχική επιβράδυνση των εσόδων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 (καθώς η τιμολόγηση έλαβε χώρα το προηγούμενο έτος), τα πιεσμένα επίπεδα αποτιμήσεων που συνδέονται με την Trade Estates μετά το IPO, το επίπεδο πολυπλοκότητας λόγω της έντασης κεφαλαίου και της αυξανόμενη μόχλευσης της τελευταίας, καθώς και η μείωση στα ανακοινωθέντα κέρδη λόγω «διαρροών» μειοψηφίας και αυξανόμενο χρηματοοικονομικό κόστος (που σχετίζεται με την ΑΕΕΑΠ) πίεσαν ιδιαίτερα τη Fourlis.

Η διοίκηση ωστόσο της εισηγμένης καθοδηγεί για λιανικές πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ έως το 2027, με το στόχο να είναι κατά 44% υψηλότερος από του 2023, που αντιστοιχεί σε EBIT περίπου 2,8x των επιπέδων του 2023. Η Eurobank Equities αναμένει υψηλότερη αναθεώρηση στόχων μετά τη συμφωνία εξαγοράς του δικτύου καταστημάτων της Foot Locker σε Ελλάδα - Ρουμανία.

Ωστόσο, η ίδια προτιμά να κινήθει αρκετά πιο συντηρητικά, ενσωματώνοντας μια πιο μέτρια λειτουργική μόχλευση (περιθώριο EBIT χαμηλοτερο του 7% έναντι στόχου διοίκησης για 8%), δεδομένης της εξαρτώμενης, από τον όγκο, ανάπτυξης. Ακόμα κι έτσι, οι εκτιμήσεις της μεταφράζονται σε ετήσια αύξηση EBIT κατά 20% έως το 2027, με τη συνεπή εκτέλεση από τη διοίκηση να μεταφράζεται και σε υψηλότερες αποτιμήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σούπερ μάρκετ: Τα deals που αλλάζουν τον κλάδο και το μπρα ντε φερ για την Κρητικός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider