Επιστροφή σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street: Δεν πείθεται από τον «πάγο» Τραμπ - Βαρίδι η τεχνολογία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιστροφή σε «βαθύ κόκκινο» η Wall Street: Δεν πείθεται από τον «πάγο» Τραμπ - Βαρίδι η τεχνολογία
Ο Dow Jones υποχώρησε 2,5% στις 39.593 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 3,46% στις 5.268 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 4,31% στις 16.387 μονάδες.

Το χθεσινό ιστορικό ράλι στην Wall Street και μέρος των μεγάλων κερδών στους δείκτες αποτελεί παρελθόν καθώς η αβεβαιότητα επέστρεψε στα ταμπλό και πυροδοτήθηκε ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων με τους επενδυτές να γυρνούν την πλάτη στην παύση 90 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις χώρες (πλην Κίνας που αντιμετωπίζει δασμούς 145%) καθώς ακόμη και αν δοθεί παράταση στο «πάγωμα» είναι βέβαιοι πως η αμερικανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί και κρίνουν όλο και πιο επιτακτική μία κίνηση της Fed στα επιτόκια.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,5% στις 39.593 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 3,46% στις 5.268 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 4,31% στις 16.387 μονάδες. Των απωλειών ηγήθηκαν για ακόμη μια συνεδρίαση οι τεχνολογικές μετοχές, με την Apple να κατρακυλά 4,24% στα 190,4 δολάρια, την Tesla σε ελεύθερη πτώση 7,27% στα 252,4 δολάρια, την Nvidia να βυθίζεται 5,91% στα 107,57 δολάρια και την Meta να κατακρημνίζεται 6,74% στα 546,29 δολάρια.

Ο Τραμπ ανέφερε πως «προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο να μας φερθεί δίκαια» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, πάμε πολύ καλά. Θα υπάρξει ένα κόστος μετάβασης, προβλήματα μετάβασης, αλλά στο τέλος θα φανεί ένα όμορφο πράγμα». Παράλληλα, ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του απέναντι στην Κίνα, απάντησε: «Θα δούμε. Θα θέλαμε να κάνουμε συμφωνία. Έχουν, πράγματι, εκμεταλλευτεί τη χώρα μας για καιρό».

Δήλωσε ότι «ξαναστρώνει το τραπέζι» και ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είναι «φίλος μου εδώ και πολύ καιρό». «Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε κάτι που είναι πολύ καλό και για τις δύο χώρες» ανέφερε ενώ για την ΕΕ, τόνισε είπε ότι «κάθε χώρα είναι διαφορετική», αλλά θα αντιμετωπίζεται ως μπλοκ. «Ήταν πολύ σκληροί και έξυπνοι. Θα ανακοίνωναν αντίποινα. Και μετά άκουσαν τι κάναμε σε σχέση με την Κίνα και άλλους και είπαν "θα συγκρατηθούμε λίγο"» επεσήμανε.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.com τόνισε πως η σημερινή πτώση «δεν προκαλεί έκπληξη». Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά κέρδη της Τετάρτης, πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι κέρδισαν ένα «δώρο» που τους επιτρέπει να πουλήσουν σήμερα, «γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά τους δασμούς και την οικονομία δεν έχει επιλυθεί» με τις ανακοινώσεις του Τραμπ.

Η αναστολή της επιβολής δασμών για 90 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη, «είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί λύση για την αβεβαιότητα», συνόψισε ο Ο’Χέιρ. Ο Κρίστοφερ Λόου, της FHN Financial, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η περίοδος της αναστολή επιβολής των δασμών είναι αρκετά μικρή» και για να στηριχθεί μια δυναμική άνοδος στη Wall Street θα χρειαστεί «να συναφθούν συμφωνίες» με έναν αριθμό χωρών.

Σύμφωνα με την Berenberg, η αμερικανική αγορά ομολόγων, πολύ πριν τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες ήταν αυτή που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Τραμπ, ότι αν συνεχίσει την επιθετικότητα των δασμών θα αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στο σύστημα. Κίνα και δευτερευόντως και Ιαπωνία άρχιζαν να πουλάνε αμερικανικά ομόλογα χτυπώντας hedge funds με υπέρμετρη μόχλευση, και ανεβάζοντας την απόδοση στο δεκαετές των ΗΠΑ μέχρι και στο 4,66%.

Οι επενδυτές σήμερα πήραν στα χέρια τους και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ ο οποίος κινήθηκε με πτωτικό ρυθμό τον Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που ο Τραμπ προετοίμαζε την επιβολή δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που μετρά το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 0,1% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,4%. Ο δομικός πληθωρισμός, επιτάχυνε κατά 2,8%, έχοντας αυξηθεί 0,1% για τον μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειώσει από τον Μάρτιο του 2021. Στα άλλα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» πάνω από 3% για το πετρέλαιο

Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό καθώς εντείνεται η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Ευρωαγορές: Η καλύτερη συνεδρίαση της τριετίας για τον Stoxx

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider