Μια μετακίνηση του βάρους της απασχόλησης στην Ελλάδα από τον τουρισμό σε άλλους κλάδους υψηλότερης παραγωγικότητας όπως η μεταποίηση θα αύξανε το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησαν στο Φόρουμ των Δελφών οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός (London School of Economics) και Κώστας Μεγήρ (Yale).
Δείχνοντας με στοιχεία και αριθμούς το όφελος για την ελληνική οικονομία από μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου οι δύο οικονομολόγοι που συμμετείχαν και στην Επιτροπή Πισσαρίδη σημείωσαν το σημαντικό όφελος που θα έφερνε η ενίσχυση των θέσεων εργασίας σε πιο παραγωγικούς κλάδους.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, η παραγωγικότητα του οποίου είναι υποδιπλάσια από την μέση παραγωγικότητα στην οικονομία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στην χώρα μας.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα η παραγωγικότητα της εργασίας σε κλάδους όπως η πληροφορική και η μεταποίηση είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον κλάδο της διαμονής και εστίασης.
Ειδικότερα στην μεταποίηση η ετήσια παραγωγικότητα ενός εργαζομένου υπολογίζεται στις περίπου 80,6 χιλ. ευρώ στην ΕΕ και στα περίπου 45,1 χιλ. ευρώ στην Ελλάδα, όταν η αντίστοιχη παραγωγικότητα στον κλάδο της διαμονής και εστίασης είναι 20,6 χιλ. ευρώ και 7,7 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή ο κλάδος της διαμονής και της εστίασης στην Ελλάδα απασχολεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το 24% από 8,1% στην ΕΕ. Αντίθετα ο μεταποιητικός κλάδος απασχολεί ποσοστό των εργαζομένων σχεδόν ίσο με το 60% του μέσου όρου της ΕΕ.
Όπως τόνισαν οι δύο καθηγητές στο πάνελ που συντόνιζε η διευθύντρια του insider.gr, Δήμητρα Καδδά, μια ενίσχυση των θέσεων εργασίας από τον τουρισμό στην μεταποίηση που θα είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό της απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα να έφτανε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα αύξανε το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 15 δισ. ευρώ.
Και αυτό χωρίς καν να μπαίνει στην εξίσωση η ανάγκη ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία για να καλυφθεί το γενικευμένο έλλειμμα παραγωγικότητας που εμφανίζει η χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους κλάδους.
Όπως υπογράμμισαν οι κ. Βαγιανός και Μεγήρ η συγκέντρωση σε κλάδους χαμηλής παραγωγικότητας οφείλεται σε στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον τουριστικό κλάδο. Και έτσι οι λύσεις βρίσκονται στην άρση των στρεβλώσεων ώστε όλοι οι κλάδοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου απαιτεί συνδυασμένες δημόσιες πολιτικές, πολλές από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση Πισσαρίδη.