Η διασφάλιση της οικονομικής «ασφάλειας», μέσω βελτίωσης των αποδοχών των υπαλλήλων τους, μέσα στο γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που καλούνται να κερδίσουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, την ώρα που η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.
«Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί», δήλωνε στα τέλη του 2024 ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής της METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, εξηγώντας πως η αύξηση των μισθών και της παραγωγικότητας είναι το καλύτερο αντίδοτο στα υψηλά επίπεδα στα οποία έχουν διατηρηθεί οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής τα τελευταία χρόνια.
Οι κινήσεις των ισχυρών «παικτών» του κλάδου
Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικά 24ωρα, ο όμιλος Σκλαβενίτη προχώρησε σε αυξήσεις του βασικού μισθού αποδοχών. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα επίπεδα των 960 ευρώ για τον άγαμο και 1.020 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο. Με τη συμπλήρωση δύο ετών προϋπηρεσίας, ο βασικός μισθός αυξάνεται σε 1.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 1.060 ευρώ για τον έγγαμο εργαζόμενο. Οι νέες μισθολογικές παρεμβάσεις του leader της αγοράς επιφέρουν αυξήσεις αποδοχών σε 29.500 εργαζομένους, σε σύνολο 34.000 και ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, χορηγούνται επιδόματα γάμου, τριτέκνων/πολυτέκνων και προϋπηρεσίας, καθώς και ευρύ πλαίσιο παροχών, όπως πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας σε όλους τους εργαζoμένους με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων από την επιχείρηση, έκπτωση για αγορές ειδών από τα καταστήματα, διατακτικές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζομένους, ειδικές άδειες σε εργαζομένους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης αναγνωρίζει την προϋπηρεσία (τις τριετίες) στην επιχείρηση για το διάστημα από 14/02/2012 έως και 31/12/2023, ενώ με βάση τον νόμο αναγνωρίζεται μόνο η διανυθείσα προϋπηρεσία πριν τις 14/02/2012 και μετά την 01/01/2024, ώστε οι εργαζόμενοί της να λαμβάνουν νωρίτερα τις προσαυξήσεις με βάση την προϋπηρεσία τους.
Ερωτηθείς τον περασμένο Φεβρουάριο για ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που ταλανίζουν σήμερα τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ήτοι την έλλειψη προσωπικού, o CEO και πρόεδρος του ΔΣ της Lidl Ελλάς, Martin Brandenburger ήταν κατηγορηματικός «Αν πληρώνεις, βρίσκεις. Είναι πάρα πολύ απλό, όλα συνδέονται με τους μισθούς», εξηγούσε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι και η Lidl Ελλάς προχώρησε πρόσφατα σε νέες μισθολογικές αυξήσεις, ορίζοντας από 1η Μαρτίου 2025 κατώτατο μικτό μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.050 ευρώ για όλους τους ανθρώπους της, ήτοι μια αύξηση της τάξης του 5%. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στη διαμόρφωση του κατώτατου μικτού μισθού πλήρους απασχόλησης στα logistics centers, στα 1.050 ευρώ για τους άγαμους και στα 1.150 ευρώ για τους έγγαμους, καθώς και στα 1.100 ευρώ για τους άγαμους και 1.200 ευρώ για τους έγγαμους στα καταστήματά της. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων και επιπρόσθετων παροχών συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος της ομάδας της.
Αρχικό μισθό στα 900 ευρώ, ο οποίος με κάποια πριμ αυξάνεται στα 950 ευρώ, λαμβάνουν, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, οι εργαζόμενοι στη Metro ΑΕΒΕ που αναπτύσσει τα καταστήματα My market στη λιανική και METRO Cash & Carry στη χονδρική.
Η συμβολή του κλάδου στο ελληνικό ΑΕΠ
Όπως δε προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, το αποτύπωμα του κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι αρκετά σημαντικό αφού αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ και μεταφράζεται σε μισθούς και εισφορές σε ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ.
Στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ απασχολούνται σήμερα 120.000 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 3.700 καταστήματα λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα.