Η Βουλγαρία προορίζεται να αποτελέσει τον επόμενο «σταθμό» της Helleniq Energy για επενδύσεις σε ΑΠΕ εκτός συνόρων, με τον Όμιλο να σχεδιάζει με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει το «πράσινο» αποτύπωμά του στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση μονάδων ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μπορεί να γίνει είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών.
Στόχος της Helleniq Energy είναι, με την επόμενη κίνησή της στη Σόφια, να διατηρήσει την τεχνολογική διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει και ωριμάζει. Επομένως, εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης τόσο φωτοβολταϊκών όσο αιολικών πάρκων.
Η Βουλγαρία προορίζεται να αποτελέσει την τέταρτη χώρα στην οποία ο Όμιλος «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων, ενισχύοντας έτσι τη γεωγραφική διασπορά του portfolio του. Υπενθυμίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει δύο ανάλογες επενδύσεις στην Κύπρο, όπου πλέον διαθέτει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 40 MW, με σχέδιο το τοπικό χαρτοφυλάκιο να ενισχυθεί έως τα 100 MW.
Επίσης, έχει συνάψει δύο συμφωνίες για 800 MW στη Ρουμανία. Το πρώτο deal αφορά δεσμευτική συμφωνία με τη Metlen, για την απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Παράλληλα, όπως είχε αποκαλύψει το Insider.gr, ο Όμιλος έχει δρομολογήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 12 MW στη Βόρεια Μακεδονία, στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ, με ένα ακόμη λίγο μεγαλύτερο έργο να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.
ΑΠΕ 494 MW στο τέλος του 2024
Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση του ενεργειακού Ομίλου, οι περιορισμοί στην «ελεύθερη» δυναμικότητα στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, αλλά και στη διαθεσιμότητα εκτάσεων, καθιστούν ολοένα πιο δύσκολη την υλοποίηση νέων μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ως συνέπεια, οι «πράσινες» επενδύσεις στο εξωτερικό είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλάνο στρατηγικού μετασχηματισμού «Vision 2025», για ΑΠΕ άνω του 1 GW έως το τέλος του 2026 και πάνω από 2 GW έως το 2030.
Στο κλείσιμο του 2024, το εν λειτουργία portfolio του Ομίλου έφτασε τα 494 MW. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,2 GW στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 0,5 GW εξ αυτών να αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν και θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δυο χρόνια.
Συνέργειες με την Elpedison
Από τα έργα 1 GW που είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε είναι έτοιμα να αρχίσουν να κατασκευάζονται, το 76% βρίσκονται στην Ελλάδα, το 20% στη Ρουμανία και το 4% στην Κύπρο. Το 42% αφορά έργα με λειτουργική ενίσχυση, το 54% με εμπορικές διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (corporate PPAs) και το 5% προορίζεται για συμμετοχή απευθείας στην αγορά.
Στον «πράσινο» βραχίονα του Ομίλου, τη Helleniq Renewables, πρόσφατα προστέθηκε και η απόκτηση του 100% της Elpedison, όπως και η απεμπλοκή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγα 24ωρα υπογράφηκε η σύμβαση εξαγοράς του 50% από την ιταλική Edison. Επομένως, μέσω της Elpedison, πλέον η Helleniq Energy διαθέτει ένα αποκλειστικό «όχημα» για δραστηριοποίηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και στη εγχώριες λιανικές ενεργειακές αγορές.
Σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ της Helleniq Renewables, οι δύο μονάδες αερίου της Elpedison, συνολικής ισχύος 820 MW, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής για τον Όμιλο. Παράλληλα, μέσω της Elpedison, η Helleniq διευρύνει τις δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης για τα επόμενα «κύματα» έργων ΑΠΕ που δρομολογεί. Κι αυτό γιατί αποκτά αποκλειστική πρόσβαση σε ένα σημαντικό πελατολόγιο στη λιανική, το οποίο αποτελεί υποψήφια «δεξαμενή» για τη σύναψη διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.