Μητσοτάκης: Nα εκμεταλλευτούμε το «παράθυρο» των 90 ημερών για ένα deal ΕΕ με ΗΠΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Nα εκμεταλλευτούμε το «παράθυρο» των 90 ημερών για ένα deal ΕΕ με ΗΠΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού για deal ΕΕ - ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί ένα υπερήφανο μέλος της ΕΕ και όχι «μαύρο πρόβατο». «Όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας».

Συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του για την Οικονομία και τις Διεθνείς Εξελίξεις με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, συγγραφέα 22 βιβλίων, αρθρογράφο και ερευνητή, ειδικό στην εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ στη συμμετοχή του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η τρέχουσα περίοδος είναι γεμάτη προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές, ενώ ειδικά στους νέους υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας στον διαρκώς μεταλλασσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να χειριστεί αυτή τη πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ πλέον αποτελεί ένα υπερήφανο μέλος της ΕΕ και όχι μαύρο πρόβατο ενώ μπορεί να συνδιαμορφώσει ευρωπαϊκές πολιτικές. Είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ με στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ.

«Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ»

Για το ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και την αναστολή τους για 90 ημέρες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «θα υπάρχουν μόνο χαμένοι» αν δεν βρεθεί λύση. Προσέθεσε ότι είδε με ικανοποίηση το «γεγονός ότι ο κ. Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης ανέστειλε τους δασμούς». «Έχουμε φυσικά 10% που δεν είναι μικρό ποσοστό, αλλά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί», δήλωσε.

Υπογράμμισε πως αυτό το παράθυρο των 90 ημερών «πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση όσον αφορά το καθεστώς των δασμών, και δη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα win - win deal, που να είναι «είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. «Επομένως, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών» ισχυρίστηκε.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Oι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού», συμπλήρωσε. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε αυτόν τον γεωπολιτικό κόσμο. «Γεωπολιτικά σημαντική, οικονομικά σημαντική, σημαντική από ενεργειακή άποψη, ακόμη και σημαντική από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη μετανάστευση. Συνεπώς, σε αυτού του είδους τις σχέσεις, όλοι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα δυνατά μας σημεία» ανέφερε.

«Στον πυρήνα της στρατηγική μας οι επενδύσεις»

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα στην στρατηγική μας. «Ανακάμπτουμε από την κρίση και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Θέλουμε να πείσουμε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες να έρθουν στην χώρα μας. Είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο τουρισμός είναι ένα πεδίο για ανάπτυξη δράσης.

«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε.

«Όσο αυξάνουμε μισθούς και θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες»

«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομική θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027» ανέφερε.

«Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ στην κρίση, δεν έχει ξανασυμβεί σε χώρα σε καιρό ειρήνης. Πάμε καλύτερα γιατί οι υποσχέσεις των λαϊκιστών είναι κενές και δεν ικανοποιούν ούτε βελτιώνουν τις ζωές του κόσμου. 10 χρόνια μετά την χειρότερη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες, δεν ξεχνάμε πόσο κοντά φτάσαμε στον όλεθρο. Αυξήσαμε διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και ο μέσος Έλληνας πολίτης θα νιώσει την πρόοδο» συμπέρανε.

Πρόσθεσε πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές». Επίσης, δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ εκμεταλλευόμενη τον αέρα και τον ήλιο. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η χώρα μας δανείζεται φθηνότερα από ΗΠΑ και Ιταλία ενώ «θέλουμε ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη».

«Πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας»

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας - σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε: «Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και κατά την πρώτη θητεία του και θεωρώ πως μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή σχέση, που έχουμε» και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση μου να συνεργαστώ μαζί του, είναι θετικό ότι γνωριζόμαστε και θέλω να εργαστούμε πάνω σε μία σχέση, που έχει στρατηγικό βάθος. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η σημασία της Ελλάδος ως προς τη γεωπολιτική και την οικονομική διάσταση είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ και αυτό αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, κάτι που διεφάνη και στη δική μου ομιλία στο Κογκρέσο την άνοιξη του 2022».

H συζήτηση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από ΗΠΑ - Στο 145% οι δασμοί στην Κίνα

Λευκός Οίκος: Οι δασμοί δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 10%

Ρουμπινί: «Οι δασμοί στην Ευρώπη θα είναι 10% - Δεν θα καταστραφεί η οικονομία»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider