Γιάννος Κοντόπουλος: Το Χρηματιστήριο γενικώς κρατά καλά στις διεθνείς εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιάννος Κοντόπουλος: Το Χρηματιστήριο γενικώς κρατά καλά στις διεθνείς εξελίξεις
Ο κος Κοντόπουλος τόνισε για το ΧΑ: «Νομίζω όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, επηρεάζεται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να διαφοροποιηθούμε και πάρα πολύ όταν επικρατεί τόση αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Αλλά νομίζω ότι γενικώς κρατάμε καλά».

Στις διακυμάνσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα χρηματιστήρια, έπειτα από την ομοβροντία των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στο πώς μετασχηματίζεται θετικά η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της Athens Exchange Group, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κος Κοντόπουλος τόνισε για το ΧΑ: «Νομίζω όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, επηρεάζεται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να διαφοροποιηθούμε και πάρα πολύ όταν επικρατεί τόση αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Αλλά νομίζω ότι γενικώς κρατάμε καλά».

Όσον αφορά την ανασφάλεια και κατά πόσον αποτελεί ανάσχεση στις ημερήσιες συναλλαγές του χρηματιστηρίου, πρόσθεσε πως «παραδόξως, ίσως και μάλλον σε αντίθεση με το παρελθόν, ακριβώς επειδή έχουμε αυτήν την "παλινωδία", εν πάση περιπτώσει, στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται πολιτικές αυτή τη στιγμή, θα περίμενε κανείς και με τις κινήσεις και τις πολύ μεγάλες κινήσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο, ότι αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Αντιθέτως, είμαστε σε επίπεδα ρεκόρ αυτή τη στιγμή. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο ξεπερνάμε τα 200 εκατομμύρια και έχουμε και τα 300 εκατομμύρια. Αυτά είχαμε να τα δούμε αρκετά χρόνια».

Όσον αφορά τη διατήρηση του χρηματιστηρίου στις watch lists του FTSE Index, ο κος Κοντόπουλος τόνισε πως «δεν ήταν τυχαίο το αποτέλεσμα... Από τη στιγμή που μπαίνει μία αγορά σε watch list, θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία της αγοράς και των μετοχών τους για δύο διαφορετικά διαστήματα εξαμήνου, αποφασίζουν πια δύο φορές τον χρόνο, αρχές Οκτωβρίου και αρχές Απριλίου. Κοιτάμε προς Οκτώβριο πάντα υπό την αίρεση ότι θέλουμε να υπάρχει τελικά μέσα σε κάποιο ιδεατό χρονικό πλαίσιο και κάποια σταθερότητα της αγοράς, έτσι κάπως να ισορροπήσει η μπάλα. Οπότε αν γίνει αυτό νομίζω ότι πάμε τουλάχιστον με κάποιους τυπικούς κανόνες».

Όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του χάρτη των ξένων θεσμικών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ο κος Κοντόπουλος τόνισε πως «είναι κατ' αρχήν υπό διαμόρφωση. Είναι μια διαδικασία που κρατάει περίπου ενάμιση με δύο χρόνια. Μιλάμε για τέσσερις διαφορετικούς Οίκους. Νομίζω προπορεύεται αυτή τη στιγμή ο FTSE Russell, γιατί ήδη μας έχει βάλει σε watch list, μαζί είναι και η S&P. Άρα θα το δούμε σταδιακά. Νομίζω εκεί που θα προσγειωθεί το αεροπλάνο θα είναι μεσοπρόθεσμα σε μία αγορά η οποία θα έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος, θα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό και αριθμό επενδυτικών funds μεγαλύτερο από ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, τα οποία θα κοιτάνε την ελληνική αγορά, αλλά και funds τα οποία θα είναι μεγαλύτερα σε assets under management, δηλ. στα διαθέσιμά τους. Οπότε γι' αυτό το λόγο θα μπούμε στο κλαμπ των μεγάλων».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρευστοποιήσεις λόγω αυτών των εξελίξεων, ο κος Κοντόπουλος πρόσθεσε πως πρέπει να σκεφθούμε πως «υπάρχουν εξειδικευμένοι επενδυτές οι οποίοι κοιτούν στις αναδυόμενες αγορές και εξειδικευμένοι επενδυτές που κοιτούν ακριβώς στις αναπτυγμένες αγορές. Το δικό μας, αν θέλετε, στοίχημα είναι ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν καταρχήν όλοι αυτοί οι οίκοι οι οποίοι κάνουνε αυτές τις αξιολογήσεις, εμείς θέλουμε να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί ουσιαστικά μιλάμε για ένα πιο ολοκληρωμένο, πιο δυναμικό, και πιο βαθύ περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά το θέλουμε. Το τελικό αποτελεσμα είναι ότι θέλουμε περισσότερους επενδυτές να κοιτούν. Αν θεωρήσουμε ότι η ελληνική αγορά έχει σημαντικές ευκαιρίες, όπως και η ελληνική οικονομία, αυτή έχει να προσφέρει κάτι στον επενδυτή, είτε αυτός είναι στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μείγμα στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό».

Όσον αφορά το πρόσφατο νομοσχέδιο περί κεφαλαιαγοράς, πρόσθεσε πως «κατ' αρχήν είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε ένα νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά. Απ' ότι καταλαβαίνω θα ψηφιστεί κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εστιάζει εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται βοήθεια η ελληνική κεφαλαιαγορά. Είναι δηλαδή η έμφαση στο να δώσει κάποια επιμέρους κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σκεφτούν το δρόμο του χρηματιστηρίου στην αναπτυξιακή τους πορεία. Και βέβαια δίνει και σημαντικά κίνητρα νομίζω και στους ιδιώτες επενδυτές να δείξουν ενδιαφέρον γι αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί ουσιαστικά να είναι οι αυριανοί γίγαντες της ελληνικής οικονομίας. Πώς το κάνουν αυτό; Νομίζω το πιο σημαντικό είναι το φορολογικό κίνητρο που δίνεται για τη συμμετοχή επενδυτών, ιδιωτών, επενδυτών της Ελλάδος σε αύξηση κεφαλαίου ή στην εισαγωγή εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το φορολογικό κίνητρο, ιδίως εάν συλλογισθείς ότι αν η επένδυσή σου είναι 100 ευρώ τα 50 ευρώ ουσιαστικά από αυτά θα μπορούσες να τα δικαιολογήσεις στη φορολογική σου δήλωση. Δεν το έχουμε δει αυτό σχεδόν ποτέ στην ιστορία».

Για το εάν θα ξαναφέρει αυτό το μέτρο κόσμο στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κος Κοντόπουλος δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μιλάμε και για νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις οι οποίες είναι ουσιαστικά start ups, δυναμικές, ακριβώς όπως οι εταιρείες που συνήθως βλέπουμε στην Εναλλακτική Αγορά. Δεν θα φέρει μόνο καινούργιους επενδυτές, αλλά θα φέρει και νέους επενδυτές. Νέους σε ηλικία εννοώ... Είναι προφανώς ένα κομμάτι του που έχει ιδιαίτερο ρίσκο, αλλά εκεί θέλει ουσιαστικά τον επενδυτή, ο όποιος έχει και χρόνο να απορροφήσει αυτό το ρίσκο και να έχει και το upsight από την επένδυση αυτή».

Όσον αφορά τη διαφήμιση αυτής της χρηματαγοράς που εξελίσσεται στο εξωτερικό, ο κος Κοντόπουλος τόνισε πως «αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της δικιάς μας στρατηγικής, αφότου ξεκίνησε το '22. Θέλουμε να μιλάμε με τους τελικούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, δηλαδή να είμαστε μπροστά στο δικό τους καντράν. Αυτό το κάνουμε συνεργαζόμενοι με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πρόσβαση ακριβώς σε αυτούς τους πελάτες. Επικεντρωνόμαστε στην Ευρώπη, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Σιγά σιγά εξετάζουμε και λίγο κάποιες άλλες ευκαιρίες προς τα ανατολικά. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι προς τα κει. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα ήμουν σε ένα συνέδριο της Woods στη Νέα Υόρκη, στο οποίο εμείς ήμασταν co-sponsors μαζί με τους Πολωνούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider