Το σερί ανόδου των τελευταίων ετών συνεχίζουν οι εταιρείες πληροφορικής με εφαλτήριο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το πολλά υποσχόμενο πεδίο του AI. Με τα ισχυρά αποτελέσματα διασφαλισμένα αλλά και τον πρώτο γύρο των ζυμώσεων στον κλάδο να έχει ολοκληρωθεί το 2024, μεγάλοι και μικροί της πληροφορικής στρέφονται σε νέες ευκαιρίες εξαγορών, που θα συμβάλλουν τόσο σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο εξωστρέφειας.
Στις αισιόδοξες προβλέψεις βέβαια δεν λείπουν και οι αστερίσκοι, που σχετίζονται κυρίως με το ορατό τέλος των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και με την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι παγκόσμιες εξελίξεις μετά και την δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν δείχνει να έχει καμφθεί και οι ζυμώσεις μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο αναμένεται να συνεχιστούν. Το 2025 άλλωστε παίρνει τη σκυτάλη από μια χρονιά όπου πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας περίπου 15 συναλλαγές συνολικής αξίας €1,9 δισ., όπως επεσήμανε και η έκθεση της «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2024» της PwC Ελλάδας.
Profile
Επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ έως το 2028 δρομολογεί για παράδειγμα η Profile με τον πρόεδρο και βασικό μέτοχό της, Χαράλαμπο Στασινόπουλο να αναφέρει ότι ο πήχης των εσόδων και των EBITDA τοποθετείται για εκείνη την χρονιά στα 130 εκατ ευρώ και στα 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η εταιρεία στοχεύει σε μια μέση ανάπτυξη της τάξης του 20% ετησίως, προσβλέποντας ότι θα προκύψει τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από εξαγορές. Μάλιστα φέρεται να έχει ήδη στα πλάνα της 2 έως 3 εξαγορές εταιρειών σε νέους τομείς, οι οποίοι όμως δεν ανακοινώσιμοι ακόμα.
Performance Technologies
Στο παιχνίδι των εξαγορών, έχοντας κάνει την πρώτη της κίνηση στην αρχή του χρόνου, μπαίνει και η Performance Technologies κοιτάζοντας τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Η εταιρεία άλλωστε καταγράφει ήδη υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις δύο θυγατρικές της σε Κύπρο και Βουλγαρία.
Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη χρονιά για την Performance αποτέλεσε σταθμό καθώς σημαδεύτηκε από την μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α και ολοκληρώθηκε με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 28,5% (74,167 εκατ. ευρώ) και αύξηση EBITDA κατά 30,3% (9,317 εκατ. ευρώ).
Για το τρέχον έτος η εταιρεία εκτιμά ότι η κερδοφόρα ανάπτυξη θα συνεχιστεί, γεγονός που μαρτυρούν και οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου που περιλαμβάνουν αύξηση εσόδων και μεικτού κέρδους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2024. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε δε ο επικεφαλής της, Διονύσης Χιντζίδης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, στόχος για το 2025 είναι να συνεχιστεί και η διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών. Σημειωτέων ότι στο συγκεκριμένο πεδίο η Performance έχει ήδη υπογράψει στρατηγικές συνεργασίες με την ThreatScene, με το ιρλανδικό software house Continuous Software (με μερίδιο 5%), που εξειδικεύεται στην τεχνολογία Project Portfolio Management (PPM) αλλά και με την Gain Consulting, (με 28%), την νεοσύστατη εταιρεία που εξειδικεύεται σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς του Enterprise & IT Service Management (ESM & ITSM), του Business Process Management (BPM) και του Customer Service Management (CSM) & Customer Experience (CX).
Quest
Ήπια ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα και υψηλότερη ανάπτυξη της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA που θα υπερβεί τα 100 εκατ.ευρώ, καθώς και της προ φόρων κερδοφορίας, αναμένει για το τρέχον έτος και η διοίκηση της Quest, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τις ανακατατάξεις που προβλέπονται για το κλάδο της τεχνολογίας και των προϊόντων του.
Έχοντας κλείσει το 2024 με ενοποιημένες πωλήσεις 1.325 εκατ. ευρώ, EBITDA 91,7 εκατ. ευρώ, κέρδη Προ Φόρων 65 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 49,8 εκατ ευρώ, η διοίκηση ποντάρει και στον κλάδο της πληροφορικής όπου δραστηριοποιείται μέσω των Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi.
Ο βραχίονας της πληροφορικής άλλωστε το προηγούμενο έτος σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 12,7%, και αύξηση κερδών προ φόρων κατά 9,4%. Όπως ανέφερε η διοίκηση μάλιστα η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Με το 46% των εσόδων του κλάδου να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος ο Όμιλος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει και από το εξωτερικό, με τον επικεφαλής της, Γιάννη Λουμάκη να δηλώνει προσφάτως ότι αγορές του εξωτερικού όπως η Αγγλία και η Κύπρος, βρίσκονται στο επίκεντρο. Η εταιρεία άλλωστε έχει ήδη αναλάβει δύο πολύ μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού Τραπεζών σε Ρουμανία και Αγγλία καθώς και σύνθετα έργα υποδομών στο χώρο της ενέργειας.
Πέρα από την εξωστρέφεια η Unisystems δηλώνει ανοιχτή και σε εξαγορές εταιρειών ή στρατηγικές τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις που είναι συμβατές με τη στρατηγική της, ενώ ποντάρει και στον αμυντικό τομέα, έχοντας υπογράψει ήδη από πέρυσι συμφωνία πλαίσιο με το ΝΑΤΟ.
Ideal Holdings
Την δυναμική της στον κλάδο της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας ισχυροποιεί και η Ideal Holdings μέσω των Byte και Adacom. Έχοντας ολοκληρώσει το deal με την ΟΑΚ Hill Advisors, η εταιρεία στοχεύει σε οργανική ανάπτυξη, στρατηγικές κινήσεις εντός του χαρτοφυλακίου αλλά και στοχευμένες εξαγορές εταιρειών με υψηλή ανθεκτικότητα που θα στηρίξουν την ανάπτυξή της.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εισηγμένη, ο τομέας της Πληροφορικής (BYTE, ADACOM, IDEAL Technology, Bluestream και θυγατρικές τους) χάρη στα μεγάλα έργα Πληροφορικής και Κυβερνοασφάλειας που έχει αναλάβει σε Ελλάδα και Εξωτερικό παρουσίασε αύξηση των συγκρίσιμων εσόδων κατά 55% στα 148,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διευρύνθηκε και η πελατειακή βάση της χάρη στη συνεχιζόμενη προσθήκη νέων παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και νέων εξαγορών όπως η Bluestream.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων, τα συγκρίσιμα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Συγκρίσιμο EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 31% στα €16,3 εκατ., ενώ τα συγκρίσιμα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 45% στα 13,4 εκατ.ευρώ.
Για την συνέχεια η Ideal προχωρά με αναδιαρθρωμένο τον κλάδο της Πληροφορικής δημιουργώντας έναν νέο υπό-όμιλο υπό τη μητρική Byte με στόχο την ολοκληρωμένη παροχή εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής, την απλοποίηση της δομής του ομίλου, τη βελτιστοποίηση του κόστους και της λειτουργικότητας και, παράλληλα, τη δημιουργία σημαντικών φορολογικών οφελών για την εταιρεία.
Austriacard
Σειρά κινήσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κι εξαγορές δρομολογεί και η Austriacard, μετεξέλιξη της ιστορικής Λύκος και μετέπειτα Inform Λύκος. H εταιρεία που είναι σήμερα εισηγμένη σε Αθήνα και Βιέννη και έχει παρουσία σε 50 χώρες, έκλεισε το 2024 με προσαρμοσμένα έσοδα 385,3 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 9,7% ενώ σε επίπεδο κερδοφορίας το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 11,4% στα 54,9 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,6% στα 19,8 εκατ. ευρώ. Από το 2019 σημείωσε δε θεαματική αύξηση εσόδων κατά 185% ενώ το EBITDA έχει υπερτετραπλασιαστεί.
Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την συνέχεια αποτελούν, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Μανώλης Κόντος, οι στοχευμένες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε ψηφιακές λύσεις επόμενης γενιάς, η ενδυνάμωση της παρουσίας της σε ξένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, και η διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου σε πεδία αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση.
Netcompany – Intrasoft
Με την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της στρατηγικής της αλλά και με στόχο να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030 βαδίζει το 2025 και η Netcompany – Intrasoft. To περαμένο έτος ο Όμιλος σημείωσε ρεκόρ εξωστρέφειας, με τα έσοδα να αυξάνουν κατά 7,6% φτάνοντας τα 875 εκατ. ευρώ, ενώ η Netcompany-Intrasoft με τροφοδότη τις τρεις βασικές επιχειρηματικές της μονάδες, δημόσιο τομέα, τομέα ευρωπαϊκών έργων και ιδιωτικό τομέα παρουσίασε αύξηση +10,4%.
Το EBITDA της τελευταίας ανήλθε στα 40,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,1% σε σχέση με το 2023, ενώ συνολικά ο όμιλος Netcompany κατέγραψε αύξηση 22,6%, φτάνοντας τα 155 εκατ. ευρώ. Μόνο το περασμένο έτος η Netcompany-Intrasoft πρόσθεσε 350 εργαζόμενους στο εργατικό της δυναμικό το οποίο αριθμεί πλέον τους 2.800 εργαζόμενους και σε επίπεδο ομίλου τα 8.260 άτομα.
Δυναμική εκκίνηση στο πεδίο των εξαγορών
Χάρη στην συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην ταχεία εξάπλωση των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 2025 ξεκίνησε δυναμικά στον τομέα των εξαγορών με αρκετά deals να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Τον πρώτο μήνα του έτους η Softweb, προχώρησε στην εξαγορά του 70% των μετοχών της εταιρείας Vitamin Media, που δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ και της διαφήμισης στην ελληνική αγορά. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στα 655.200 ευρώ.
Στα τέλη Ιανουαρίου η Quality & Reliability γνωστοποίησε δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 60% της εταιρείας κυβερνοασφάλειας SysteCom, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής έχει συμφωνήσει για την εξαγορά του υπολοίπου 40% σε βάθος τριετίας, με στόχο η SysteCom να γίνει 100% θυγατρική της.
Ακολούθησε η Performance που τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την συμμετοχή της στη νεοσύστατη GAIN Consulting με ποσοστό 28% και η Netcompany μητρική εταιρεία της Netcompany-Intrasoft που ανακοίνωσε την εξαγορά της SDC, εταιρείας παροχής τραπεζικών λύσεων και υπηρεσιών σε περισσότερα από 60 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Σκανδιναβικές χώρες.