«Ρολάρουν» στο asset management οι ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ρολάρουν» στο asset management οι ελληνικές τράπεζες
Με το δεξί μπήκαν στο 2025 τα τμήματα asset management των ελληνικών τραπεζών, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται κατά 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Με το δεξί μπήκαν στο 2025 τα τμήματα asset management των ελληνικών τραπεζών, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται κατά 9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν και οι τράπεζες λαμβάνουν ένα σημαντικό «μπόνους» από την ενδυνάμωση του πυλώνα του asset management, σε μια χρονική, μάλιστα, φάση που πιέζονται τα καθαρά έσοδα από τόκους (αντιστροφή επιτοκιακού κύκλου) και οι προμήθειες (κυβερνητικά μέτρα), ωστόσο, δεν καρπώνονται τα μέγιστα λόγω χαμηλής διείδυσης.

Προσπέρασε την Alpha, η Πειραιώς ΑΕΔΑΚ

Οι καθαρές πωλήσεις προϊόντων αμοιβαίων κεφαλαίων από τις τέσσερις ΑΕΔΑΚ ενισχύθηκαν κατά 40% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, σε τριμηνιαία βάση, φτάνοντας στα 1,6 δισ. ευρώ. Eurobank και Πειραιώς κατέγραψαν τις ισχυρότερες αποδόσεις, με 515 και 560 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha είχε την πιο αδύναμη εικόνα. Η ανάπτυξη του AUM οφείλεται στις καθαρές πωλήσεις και όχι στον αντίκτυπο του «valuation», σύμφωνα με τη Jefferies, με την Alpha και την Πειραιώς να έχουν την υψηλότερη κατανομή σε μετοχικά αμοιβαία, ενώ η Εθνική ΑΕΔΑΚ έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στα ομολογιακά.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδιο αγοράς (χωρίς Α/Κ τρίτων), η Eurobank διατηρεί τα πρωτεία, με τις Εθνική, Πειραιώς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους. Η τελευταία μάλιστα κατέφερε να προσπεράσει την Alpha, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της κατά 90 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας ήδη, όπως όλα δείχνουν, τον φετινό στόχο των 5 δισ. ευρώ AUM (στα τέλη Μαρτίου). Η Εθνική ΑΕΔΑΚ συνέχισε να αναπτύσσεται και είδε το μερίδιό της να αυξάνεται στο 15% (αύξηση κατά 80 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους).

Τα περιθώρια ανάπτυξης...

Από την άλλη, η διείσδυση των ελληνικών τραπεζών στη διαχείριση κεφαλαίων είναι ιδιαίτερως χαμηλή έναντι των ευρωπαϊκών ομοτίμων. Συνεπώς, προκύπτουν υψηλά περιθώρια αξιοποίησης και ανάπτυξης με θετική «ουρά» στο σκέλος των προμηθειών. Οι τελευταίες ως ποσοστό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης.

ΕπιπλέονΤο AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχεται στο 10% περίπου έναντι μέσου όρου στη Νότια Ευρώπη, στο 40% περίπου. Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σημαντικά χαμηλότερα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα και οι καταθέσεις καλύπτουν το 53% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, έναντι 29% στην Ιταλία, 36% και 45% για τις δύο επόμενες.

... και το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα των ομάδων διαχείρισης είναι, έχοντας χτίσει σε πιο στέρεες βάσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους και βλέποντας και οι τελευταίοι τις αποδόσεις που έλαβαν τα τελευταία χρόνια και ενός έξτρα εισοδήματος που αποκόμισαν στη βάση των «target maturity» προϊόντων, να στρέψουν σταδιακά το πιο ρηχό και παραδοσιακό, σε τοποθετήσεις (περιορισμένου ρίσκου επενδύσεις) - τμήμα επενδυτών στο επόμενο επίπεδο, που είναι προϊόντα υψηλότερου ρίσκου (μετοχικά, σύνθετα κτλ).

Στο επίκεντρο του asset management βρίσκεται και η εντελώς διαφοροποιημένη - βάση προφίλ και χαρακτηριστικών - δεξαμενή νέων επενδυτών που εντρυφεί σε υψηλότερου ρίσκου και μεταβλητότητας τοποθετήσεις, με απευθείας έκθεσης σε μετοχικές αγορές του εξωτερικού και στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, μέσω ξένων broker. Προκύπτει λοιπόν η έμμεσα η ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, μέσω της διαμόρφωσης μιας πιο καινοτόμας και πιο ελκυστικής προϊοντικής γκάμας (θεματικές σε κλάδους μετοχών, γεωγραφικές ζώνες, ETFs κτλ).

Πέραν των όσων επιχειρούν τράπεζες και ΑΕΔΑΚ (συνέργειες με τμήματα asset - wealth management ξένων τραπεζών) θα πρέπει να ληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες και από τη μεριά κυβερνητικών φορέων και θεσμών της αγοράς. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, ούτε κίνητρα στο πλαίσιο του δεύτερου ή τρίτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος (κεφαλαιοποιητικό σύστημα) για επενδύσεις, τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα της πλειονότητας των νοικοκυριών, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τροφοδοτεί την κατανάλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο κύριος Eurogroup στην Αθήνα - Στο επίκεντρο το στεγαστικό - Χαρά και προβληματισμός στο ΧΑ

Τράπεζες: Ανοίγει η αυλαία για τις γενικές συνελεύσεις και τις διανομές μερισμάτων άνω του 1,5 δισ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider