CNN: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν σφοδρά την αγροτική εκλογική του βάση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
CNN: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν σφοδρά την αγροτική εκλογική του βάση
Τα μεγαλύτερα «θύματα» όσοι καλλιεργούν σόγια, καθώς ο καλύτερος πελάτης τους, η Κίνα, με την επιβολή δασμών ύψους 135% τους έκλεισε την πόρτα.

Οι Αμερικάνοι αγρότες θα είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς 145% που επέβαλε στην Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ και επέφεραν τους κινεζικούς ανταποδοτικούς δασμούς της τάξης τους 125%, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Ως σημείο «καμπής» για το ποια από τις δύο χώρες θα έκανε πρώτη πίσω στο θέμα των δασμών, το CNN εξέτασε τις διόλου ευκαταφρόνητες εισαγωγές της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σόγια. Και προσπάθησε να διακριβώσει εάν και πώς αυτή η ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί αλλού, αλλά και τι θα χάσουν οι αγρότες των ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών.

Και οι δύο χώρες είναι βαθιά συνυφασμένες μεταξύ τους στο εμπόριο, αν και η Κίνα πουλάει περίπου τρεις φορές περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς όφελος της Κίνας, ένα χάσμα που ο Τραμπ θέλει να κλείσει με δασμούς.

Η Κίνα αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως σόγια, ελαιούχους σπόρους και δημητριακά. Οι εισαγωγές σόγιας, που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για ζωοτροφές, δέχθηκαν ήδη πλήγμα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε έναν προηγούμενο εμπορικό πόλεμο.

Εκείνη την εποχή, η Κίνα προσπάθησε να διαφοροποιήσει την πηγή των εισαγωγών της και στράφηκε σε άλλες χώρες για γεωργικά προϊόντα. Πρόκειται να το κάνει ξανά μετά την επιβολή δασμού 125% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ – μια κίνηση που αναμένουν οι αναλυτές θα μπορούσε να μηδενίσει τις εισαγωγές της Κίνας σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα όπως η σόγια.

Οι εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ στην Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικό δασμό 135%, ως αποτέλεσμα δασμού 10% που επιβλήθηκε σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα τον Μάρτιο, συν τους δασμούς ύψους 125% που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο - αναδείχθηκε νικητής, με τις εισαγωγές από την Κίνα να αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Οι εξαγωγές σόγιας Βραζιλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 280% από το 2010, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές.

Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες των ΗΠΑ

Ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.

Και οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις. Μόνο η πολιτεία του Ιλινόις, η κορυφαία παραγωγός σόγιας στις ΗΠΑ, και η Μινεσότα, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής σόγιας, ψήφισαν την πρώην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο. Πλέον για αυτούς οι πόρτες της κινεζικής αγοράς έχουν κλείσει ερμητικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματά τους.

Η Κίνα από την πλευρά της αναζητά περισσότερους συμμάχους πέρα ​​από τη Βραζιλία για να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ και να επεκτείνει τις εμπορικές συνεργασίες της. Την Πέμπτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ένωση χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την ενίσχυση της επικοινωνίας και του συντονισμού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας συζήτησε με αξιωματούχους της ΕΕ την επανέναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του εμπορίου και τις διαπραγματεύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider