Πότε μπαίνουν  οι μπουλντόζες στο Ελληνικό – Οι εκκρεμότητες

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε μπαίνουν  οι μπουλντόζες στο Ελληνικό – Οι εκκρεμότητες

«Σπριντ» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την κατασκευή του Ελληνικού, του μεγαλύτερου μητροπολιτικού Πάρκου στην Ευρώπη καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση τρέχει το διαγωνισμό για την χορήγηση άδειας καζίνο εντός της έκτασης.

Η υλοποίηση του project, το οποίο αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ωστόσο σκοντάφτει σε μια σειρά από εμπόδια που πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν.

Οι νέες εκτιμήσεις των εμπλεκομένων για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ελληνικό, κάνουν λόγο για το πρώτο τρίμηνο του 2019, με το χρονοδιάγραμμα αυτό ωστόσο να τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω των νομικών και άλλου είδους γραφειοκρατικών εμποδίων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η επένδυση.

Μία από τις εκκρεμότητες αείναι: η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών.

Η αίρεση αυτή αποτελεί ένα από τα δύο βήματα για την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του Μητροπολιτικού Πάρκου, ο οποίος σήμερα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο με την Ελληνικό ΑΕ να έχει μόνο το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του.

Με βάση το Διαγωνισμό, το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του Μητροπολιτικού Πόλου (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να «μετατραπεί» σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχης έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη (εξαιρουμένων πάντοτε του αιγιαλού και της παραλίας).

Η διανομή αυτή οφείλει να γίνει βάσει διαγράμματος που θα συμφωνηθεί μεταξύ των Επενδυτών, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και αφού έχει προηγηθεί η πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Επίσης εκκρεμεί η μεταβίβαση στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και περίπλοκη, αλλά και η σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων.

Έτερη εκκρεμότητα είναι η δικαστική ωρίμανση του ακινήτου. Δηλαδή πριν μπουν μπουλντόζες, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας απορριπτικές αποφάσεις επί αιτήσεων ακύρωσης, που εκκρεμούσαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς επίσης να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που σχετίζεται με πολεοδομικές μελέτες, διανομή δικαιώματος κυριότητας και μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

Τέλος το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η παράδοση του ακινήτου ελεύθερου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ωρίμανση της πραγματικής κατάστασης του Ακινήτου. Κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού στο Ακίνητο στεγάζονταν 69 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους σαράντα τέσσερις (44) ήταν του δημοσίου τομέα και είκοσι πέντε (25) του ιδιωτικού. Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς είχαν καταλάβει τους χώρους, στους οποίους βρίσκονταν, αυθαίρετα. Είναι προφανές ότι ανυπαρξία ρύθμισης της συγκεκριμένης κατάστασης θα οδηγούσε σε ουσιαστική αδυναμία υλοποίησης της ανάπτυξης.

Ο ειδικός νόμος για το Ακίνητο, ο οποίος έχει ψηφιστεί ήδη από το 2012, προβλέπει ρητά τη μετεγκατάσταση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στο Ελληνικό με τη συνδρομή μάλιστα ειδικής επιτροπήςπου θα ρυθμίσει την ομαλή μετεγκατάσταση αλλά και την παραμονή συγκεκριμένων φορέων, όπου προφανώς ο νομοθέτης έκρινε ότι η μετεγκατάσταση θα ήταν πράγματι ασύμφορη (αμαξοστάσιο Τραμ, Κέντρο Ελέγχου ΥΠΑ). Εξάλλου στη Σύμβαση προβλέφθηκαν κι άλλοι φορείς που δικαιούνται να παραμείνουν στο Ακίνητο μετά τη μεταβίβαση, όπως. π.χ. διάφορα σωματεία ΑΜΕΑ, όπου μάλιστα αναλήφθηκε και η υποχρέωση στέγασής τους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά οι οποίες έχει συμφωνηθεί να παραμείνουν μέχρις ολοκληρώσεως αντίστοιχων εγκαταστάσεων εντός του Πάρκου, η ΕΜΥ και προσωρινά (για δέκα ακόμη μήνες) συγκεκριμένες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος.

Παρότι έχουν παρέλθει πέντε έτη από τη νομοθέτηση του 4062/2012 και σχεδόν τρία έτη από την υπογραφή της Σύμβασης, στο Ακίνητο παραμένει πλήθος φορέων, πολλοί από τους οποίους καταλαμβάνουν εκτεταμένους χώρους (π.χ. αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ, Υπηρεσίες ΥΠΑ) χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν εκπονηθεί σχέδια μετεγκατάστασής τους και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider