Την συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για να αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος και την ακύρωση των οχτώ εργολαβιών του έργου ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής μετά από συναντήσεις που είχε με βουλευτές του νομού Αχαΐας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Μόνο που όπως παραδέχθηκε ο υπουργός το σχέδιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ΕΕ, και όπως είπε αν τελικά δεν δοθεί το οριστικό ΟΚ «η μόνη λύση είναι ο νέος διαγωνισμός».
«Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω ότι συμφωνήσαμε με την Ολυμπία Οδό να υλοποιήσει το έργο, το οποίο θα ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης. Η υλοποίηση συμφωνήσαμε να μην κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω από όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες -όμως τώρα εξασφαλίζεται η ολοκλήρωσή του. Επιπλέον, με τη λύση αυτή η επίβλεψη του έργου γίνεται από ανεξάρτητο μηχανικό, εξασφαλίζεται η εγγύηση της κατασκευής και απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έως το 2040. Και βέβαια, αν δεν υπάρχουν εξωγενείς καθυστερήσεις το έργο θα είναι έτοιμο το 2023. Ακόμα, όμως, κι αν παρ’ ελπίδα αναγκαστούμε να πάμε πέραν του 2023, πλέον με την μη κατάτμηση έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» καθώς παραμένει το κρίσιμο στάδιο της έγκρισης όλων των παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις μαζί της, πλέον το αίτημα είναι και επίσημο και περιμένουμε στους επόμενους μήνες, το οριστικό ΟΚ. Πιστεύω ότι θα το λάβουμε. Αν όχι, θα αναγκαστούμε να πάμε σε νέο διαγωνισμό. Πάλι θα γίνει το έργο. Αλλά θα πάρει παραπάνω χρόνο η διαδικασία. Πιστεύω βάσιμα όμως ότι αυτό δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε.
Εργοτάξια μέσα στο 2020
Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να έχουμε εργοτάξια μέσα στο 2020». Σημείωσε όμως ότι μία περίπτωση υπάρχει μόνο να καθυστερήσει το να ξεκινήσει το έργο. «Ένας κίνδυνος να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων, από κάποιον από τους τρεις σημερινούς εργολάβους».
Αφού διαβεβαίωσε πως οι τωρινοί εργολάβοι θα αποζημιωθούν έστειλε και ένα μήνυμα. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα βάλει τελικά το προσωπικό γινάτι και το στενό οικονομικό και επιχειρηματικό του συμφέρον πάνω από το καλό των πολιτών και του τόπου. Το έργο πλέον κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει. Θα μπορούσε μόνο εκδικητικά να το καθυστερήσει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει», τόνισε.
Η τωρινή κατάσταση
Δικαιολογώντας την απόφαση για να ακυρώσει τις εργολαβίες και αφού υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν εξ αρχής αντίθετη ο κ. Καραμανλής σημείωσε: «Στην κατάσταση που παραλάβαμε, στις δύο εργολαβίες ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος (σ.σ. ο Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα) και σε άλλη μία υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ. Στις άλλες πέντε υπήρχαν τρεις διαφορετικοί ανάδοχοι. Θα είμαι ειλικρινής, δεν ενέπνεαν όλοι την ίδια εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα κομμάτια του έργου τους. Στα λόγια μπορούμε να λέμε ότι θα ολοκληρωθεί ένα έργο μέσα σε μια νύχτα, αλλά τα αδιάψευστα γεγονότα άλλα δείχνουν».
«Ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα και ήδη εργολάβοι είχαν αρχίσει να έχουν πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις... Κι ακόμα και αν κατάφερναν να ολοκληρωθούν κάποτε αυτά τα έργα, θα παίρναμε πέντε έργα αποσπασματικά, τα οποία δεν θα συνέδεαν καμία περιοχή της Ηλείας με την Πάτρα και την Αθήνα, ούτε θα δημιουργούσαν πρόσβαση από και προς την Κυλλήνη, την Αμαλιάδα και τον Πύργο. Και επιπλέον θα είχαμε και τον κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, να χαθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις», δήλωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής.