Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα
Χωρίς ελαφρυντικά θα καταδικαστούν τα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους 7 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Μετά την δικαστική απόφαση για τα ελαφρυντικά για τους δικαζόμενους πολιτικούς αλλά και για τους δράστες, στελέχη και μέλη της ΧΑ διαφόρων δολοφονικών επιθέσεων με κορυφαία εκείνη της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου θα αρχίσει την πρόταση της επί των ποινών για το σύνολο των κατηγορουμένων αλλά και για το σύνολο των κατηγοριών που τους βαρύνουν.

Ανεξάρτητα από την αρχική της πρόταση για την ενοχή των κατηγορουμένων, όπου είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης, διεύθυνσης η συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας σήμερα, όπως συμβαίνει πάντα, θα προτείνει για τις ποινές με βάση τη δικαστική απόφαση περί ενοχής και με βάση το πλαίσιο που θέτει ο νόμος για κάθε αδίκημα.

Ετσι, αναμένονται ποινές ισόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ποινές από πέντε ως 15 χρόνια για τους επτά της ηγετικής πολιτικής ομάδας, ενώ για τους υπόλοιπους που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι ποινές μπορεί θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως και για άλλους που έχουν συμμετοχή είτε στη δολοφονία Φύσσα ως συνεργοί είτε σε άλλες επιθέσεις και βίαιες ενέργειες της ΧΑ.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου επί των ποινών το πιθανότερο είναι να εκδοθεί σήμερα αργά το απόγευμα, ενώ αύριο Τρίτη, εκτός απροόπτου οι δικαστές μετά από αγορεύσεις των συνηγόρων, θα αποφαςίσουν τελικά ποιοί από τους καταδικασθέντες θα πάνε μέσα και ποιοί θα μείνουν έξω με αναστολή.

Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά

Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider