Λοιμωξιολόγοι: Τι λένε για Πάσχα, εστίαση και κορονοπάρτι

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λοιμωξιολόγοι: Τι λένε για Πάσχα, εστίαση και κορονοπάρτι
Την εξίσωση lockdown και «Πάσχα στο χωριό» καλείται να λύσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα, ενώ προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν τα κορονοπάρτι, ο συνωστισμός στις πλατείες αλλά και οι αριθμοί της πανδημίας. 

Την εξίσωση lockdown και «Πάσχα στο χωριό» καλείται να λύσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα, ενώ προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν τα κορονοπάρτι, ο συνωστισμός στις πλατείες αλλά και οι αριθμοί της πανδημίας.

«Όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega, υπογραμμίζοντας πως για να γίνει άρση των μέτρων, «πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμος ο διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα.

Αναφορικά με τα εμβόλια, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών, ιδιαίτερα των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. «Πρέπει να εμβολιαστούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν. Το σύνδρομο που παρουσιάστηκε μετά από χορήγηση εμβολίου με αδενοϊό, είναι εξαιρετικά σπάνιο, 1 στις 200.000 ή 1 στις 500.000. Διαπιστώθηκε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Έχουμε να βάλουμε στη ζυγαριά τον κίνδυνο επέκτασης του κορωνοϊού που δημιουργεί χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σε σχέση με τη πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής» πρόσθεσε σχετικά με τις επιπλοκές που παρουσιάζουν κάποια εμβόλια.

Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι, ο κ. Δημόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητα ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις σχετικά με την κοινωνία. «Πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο τι θα γίνει με ορισμένους ασθενείς και οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.

Εξήγησε ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης.

Για τους χιλιάδες νέους στις πλατείες είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο. Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.

Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Εξάλλου, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.

Συμπλήρωσε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε κάνει ότι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος, ενώ για τα self test, είπε ότι είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα». Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.

«Φρένο» Γιαμαρέλλου – Σαρηγιάννη για Πάσχα

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας, ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα, ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα. Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider