Στην κρίσιμη συνάντηση της επόμενης Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη στρέφονται τα βλέμματα της Ευρώπης αναφορικά με την τύχη του προσφυγικού, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θα επιδιώξει, στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, να αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη για την Άγκυρα.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται βέβαια να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης και 27ης Μαρτίου αν και πολλά αναμένεται να κριθούν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι τότε, η Αθήνα περιμένει πως η Ευρώπη θα έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Αθήνα και Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως άλλωστε δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπαστιαν Κουρτς, εφόσον - όπως είπε - προωθείται υπό όρους δικαιοσύνης. «Η Τουρκία έχει το καθήκον -το οποίο απορρέει, ρητά, από τη Συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας- να συγκρατεί τις ροές και βέβαια αφού το κάνει να επιβραβεύεται γι’ αυτό», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, που έφυγε με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες, έκανε δηλώσεις στην πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες όπου ανακοίνωσε επίσης μια νέα σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Αγκελα Μέρκελ και πιθανόν και τον Μπόρις Τζόνσον και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κλείσει τις πύλες προς την Ευρώπη καλώντας εκ νέου την Ελλάδα να ανοίξει τις δικές της. «Η Τουρκία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάπαυση του πυρός και την προστασία αμάχων στο Ιντλίμπ, τώρα η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στήριξη από την Αυστρία στην Ελλάδα
Στην Έλλάδα έφτασε χθες η αυστριακή συνδρομή, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Πρόκειται για προσωπικό και τα τεχνικά μέσα τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αποτροπή της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Έβρο. Ιδιαίτερη σημασία πάντως αποδίδει η Αθήνα στις δηλώσεις του Καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος δήλωσε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος κύριος Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων, των μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο και να τη γονατίσει. Και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και ακολουθεί κοινό δρόμο πίσω από την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό κι εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θέλουμε να συνεισφέρουμε, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο
Τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο καταδίκασε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τη συζήτηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, η πλειονότητα των ομιλητών κατέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων. Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και επέμειναν στην ανάγκη αναθεώρησης των κοινών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο.