Η δύσκολη στροφή που επιχειρεί ο Ερντογάν στην οικονομία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η δύσκολη στροφή που επιχειρεί ο Ερντογάν στην οικονομία
Τα πρώτα δείγματα των νέων προσώπων της οικονομίας της Τουρκίας, που θα προσπαθήσουν να στρίψουν το «καράβι», αναμένουν οι επενδυτές.

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως επιδιώκει να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα έθεσε εκτός κάδρου τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ. Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει σε μια στροφή 360 μοιρών συνεχίζοντας να εξαπολύει «πυρά» πανταχόθεν, βυθίζοντας ακόμη χαμηλότερα την τουρκική οικονομία.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του ο Ερντογάν έκανε λόγο για μια νέα οικονομική πολιτική που θα βασίζεται στη χρηματοοικονομική και τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών. Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν συνοδευτούν από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, αναλυτές αναμένουν ότι το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας θα αυξηθεί κατά 450 μ.β, και το ράλι στην αγορά θα μπορέσει να συνεχιστεί για τουλάχιστον τρεις μήνες περίπου. Αναλυτές ωστόσο κρατούν «μικρό καλάθι» για αυτή τη μετάβαση και αυτό γιατί ο Ερντογάν επανέλαβε ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν στον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η χώρα του θα πρέπει να πιει ένα πικρό χάπι.

Πολλά θα κριθούν στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 28% φτάνοντας τις 8,41 λίρες ανά δολάριο, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά και τις 8,5 λίρες. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να έδωσαν μια «ανάσα» στην τουρκική λίρα, φτάνοντας πλέον στα 7,66 ανά δολάριο, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Όπως τονίζει η Capital Economics, στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθούν πολλά, με την ίδια να εκτιμά πως ο νέος τραπεζίτης θα δείξει δείγματα αυξάνοντας τα επιτόκια repo μιας εβδομάδας. Μέχρι τώρα, η κεντρική τράπεζα βασίστηκε στη μεταβίβαση της χρηματοδότησης της στης εμπορικές τράπεζες μέσω των διαφόρων δανειοδοτικών της διευκολύνσεων, προκειμένου να σφίξει τις νομισματικές συνθήκες. Το λεγόμενο «μέσο κόστος χρηματοδότησης» είναι το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο για αυτές τις διευκολύνσεις, το οποίο οι επενδυτές δεν είδαν ποτέ θετικά, καθώς θεωρείται μέσο πολιτικής πίεσης στο θεσμικό όργανο. Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν το repo μιας εβδομάδας στο τρέχον μέσο κόστος χρηματοδότησης, που θα συνεπάγεται δηλαδή μιας αύξηση τουλάχιστον 425 μ.β στο 14,50%.

Ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω ενισχύοντας το repo στο 14,75%. Με τον πληθωρισμό στο 11,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αύτη η κίνηση θα διατηρούσε σε θετική τροχιά τα πραγματικά επιτόκια. Καταλυτικός θα ήταν και ο ρόλος των όσων θα δηλώσει ο Νασί Αγκπάλα εστιάζοντας σε μια δέσμευση για στόχευση του πληθωρισμού.

Κάπως έτσι όλες οι επενδυτικές τράπεζες και οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την νέα γραμμή που θα τραβήξει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, διατηρώντας ωστόσο τις αμφιβολίες τους για τις κινήσεις του Ερντογάν στη γεωπολιτική και όχι μόνο σκακιέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider