Ιδιαίτερης κρισιμότητας για τις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς μέσα σε αυτή την περίοδο θα κλειδώσουν οι αποφάσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και οι αποφάσεις για την χρήση των κερδών από τα ομόλογα SMPsκαι ANFAs για προσυμφωνημένες επενδύσεις.
Παράλληλα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 θα διενεργηθούν δύο μεταμνημονιακές επισκέψεις των θεσμών που θα πρέπει να πιστοποιήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης και οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «διαβατήριο» για μια σειρά από αποφάσεις του Eurogroup.
Στην ίδια βάση, μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα κριθούν και οι αποφάσεις για μια σειρά από πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.
Οι πλέον κρίσιμες ημερομηνίες του πρώτου εξαμήνου για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:
Στις 20 Ιανουαρίου επιστρέφει στην Αθήνα το κλιμάκιο των θεσμών για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση ενισχυμένης εποπτεία της Κομισιόν, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Στις αρχές Μαρτίου Κομισιόν και ΕΚΤ θα έχουν ολοκληρώσει την τεχνική εργασία που τους ανέθεσε το Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα SMPs και ANFAs.
Στις 6 Μαρτίου θα έχουμε τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019.
Στις Eurogroup στις 16 Μαρτίου είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση ώστε μέρος των κερδών από ελληνικά ομόλογα να χρηματοδοτεί συμφωνημένες επενδύσεις.
Στις 20 Μαρτίου επιστέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση τους.
Μεταξύ 13-19 Απριλίου θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Σε αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει νέο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής χρεών προς το Ταμείο.
Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.
Στο Eurogroup της 18ης Μαΐου εκτιμάται πως θα γίνει η συζήτηση για την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.