Στην δημοσιότητα δόθηκε η τελική μορφή του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Με το νέο σχέδιο νόμου αλλάζει ριζικά το σύστημα των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς και εγκαινιάζεται νέα εφάπαξ παροχή που θα δίνεται κάθε Δεκέμβριο στους συνταξιούχους που την δικαιούνται, αντικαθιστώντας την 13η σύνταξη.
Στα 104 άρθρα του νομοσχεδίου, προβλέπονται μεταξύ άλλων:
- Η αύξηση των κύριων συντάξεων όσων έχουν ασφάλιση πάνω από 30 χρόνια και μάλιστα αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου του 2019.
Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις των κύριων συντάξεων, έως τα 30 έτη παραμένουν ως έχουν. Από τα 30,01 και έως τα 33 έτη διαμορφώνονται στο 1,98% (έναντι 1,42% που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου). Από 33,01 έως 36 έτη αυξάνονται στο 2,50% (έναντι 1,59%), από 36,01 έως 40 έτη πάνε στο 2,55% (έναντι 1,80%), ενώ από 40,01 έτη και πάνω προσαυξάνονται κατά 0,5% ανά έτος.
Για τις παλαιές συντάξεις, που θα επανυπολογιστούν εκ νέου με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 30,01 έτη και πάνω, το σχέδιο ορίζει ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε δόσεις, έως το 2023.
- Η αύξηση των επικουρικών συντάξεων που είχαν περικοπεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, στα επίπεδα που ήταν στις 31/12/2014.
Οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά 6 μηνών (από 1.10.2019 ) εκτιμάται ότι θα καταβληθούν το Πάσχα.
- Η νέα κλίμακα εισφορών για τους μη μισθωτούς. Η πρώτη και ελάχιστη κατηγορία είναι στα 220 ευρώ τον μήνα για τους επαγγελματίες και στα 121 για τους αγρότες.
Υπάρχει και μια ειδική κατηγορία για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, στα 126 ευρώ (κύρια ασφάλιση και υγεία).
Το σχέδιο ορίζει ότι εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου, θα πρέπει οι μη μισθωτοί να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν για το 2020.
Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών, από 1ης Ιουνίου 2020. Ορίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:
Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) .
- Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία παύουν να πληρώνουν διπλές εισφορές.
- Έρχεται από την 1η Μαρτίου ο e-ΕΦΚΑ, με την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
«Το ασφαλιστικό της ΝΔ φέρνει επιβαρύνσεις για την μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης», αναφέρει άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη από ό,τι δαπανήθηκε το 2019. Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.
Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.
Μέρος μόνο των χρημάτων της 13ης σύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή.
Ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο Υπουργός.
Την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων, στους οποίους ο κ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη.
Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει πως σε σύνολο 2.500.048 που είναι οι συνταξιούχοι, μόλις 251.000 θα επωφεληθούν από την αύξηση της επικουρικής σύνταξης, ενώ όλοι θα καταγράψουν απώλειες από την κατάργηση της 13ης σύνταξης.
«Οι λογιστικές μεταβολές στις συντάξεις λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια πραγματική διαφορά στις αποδοχές τους από την αλλαγή των συντελεστών. Θα δουν όμως απώλειες από την κατάργηση της 13ης σύνταξης», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.