Ο κοροναϊός βρήκε την Ελλάδα με αδύναμο ανοσοποιητικό- Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο κοροναϊός βρήκε την Ελλάδα με αδύναμο ανοσοποιητικό- Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η ρήση του Ιπποκράτη «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η κρίση του κοροναϊού βρίσκει τον ελληνικό πληθυσμό αποδυναμωμένο από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Μεταξύ 2008-2018 τα χρόνια προβλήματα υγείας των Ελλήνων αυξήθηκαν, η δυνατότητα τους να κάνουν εξετάσεις ή θεραπείες περιορίσθηκε, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους λόγω υγείας.

Βασικό χαρακτηριστικό της δεκαετίας 2008-2018 ήταν πως μειώθηκαν αισθητά τα ποσά των δαπανών κοινωνικής προστασίας που κατευθύνονταν για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Στην έκθεση «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα αποτυπώνονται αναλυτικά τα εν λόγω στοιχεία, αλλά και άλλα πολλά που σκιαγραφούν το πώς εξελίχθηκε η διαβίωση στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

-Το 2008 το 22,1% των Ελλήνων εμφάνιζε χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ το 2018 το σχετικό ποσοστό είχε σκαρφαλώσει στο 23,4%.

-Το 2008 το 52,2% των Ελλήνων είχε υγεία που χαρακτηριζόταν ως πολύ καλή, ενώ το 2018 το σχετικό ποσοστό είχε μειωθεί στο 46,3%.

-Το 2008 το 6,6% των Ελλήνων είχε υγεία που χαρακτηριζόταν ως κακή, ενώ το 2018 το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε στο 7,1%.

-Το 2008 εκείνοι που δήλωναν πως είχαν πολύ μεγάλους περιορισμούς στις συνήθεις δραστηριότητες τους λόγω υγείας ανέρχονταν στο 8,1%, ενώ το 2018 το σχετικό ποσοστό είχε αυξηθεί στο 10,2%.

-Το 2010 το ποσοστό ατόμων με ανάγκες για ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες που δεν ικανοποιήθηκαν για διάφορους λόγους ήταν κατά μέσον όρο στο 4,2%, ενώ το 2018 είχε εκτοξευθεί στο 10,4%.

-Τα ποσά των δαπανών κοινωνικής προστασίας που κατευθύνονταν για την αντιμετώπιση ασθενειών το 2008 αντιστοιχούσαν στο 28,1% του συνόλου των δαπανών, ενώ το 2017 είχα κατρακυλήσει μόλις στο 20,4% του συνόλου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η επιδημία του κοροναϊού βρίσκει τους Έλληνες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μη καλή κατάσταση. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί την λήψη ακραίων μέτρων πρόληψης εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά μεγιστοποιεί και τα επίπεδα της ατομικής ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση η ρήση του Ιπποκράτη «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider