Κεφάλαιο κίνησης ύψους 3,5 δισ ευρώ θα χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid 19 σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, στις επιχειρήσεις της χώρας που πλήττονται λόγω της πανδημίας και αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Τα δάνεια θα χορηγούνται με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Η πρόσκληση της EAT για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας η οποία εισφέρει 1,25 δισ. ευρώ βρίσκεται ήδη στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να εκδηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον έως τις 26 Μαΐου.
Τα δάνεια θα έχουν την εγγύηση της EAT σε ποσοστό 80% και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1,25 δισ ευρώ το 1 δισ. ευρώ αφορά τις εγγυήσεις και τα 250 εκατ. ευρώ το κόστος για την επιδότηση της προμήθειας που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η προμήθεια η οποία καταβάλλεται άπαξ με την εκταμίευση του δανείου ανέρχεται σε 0,25% για το πρώτο έτος, σε 0,50% για το δεύτερα και τρίτο έτος και σε 1% για το τέταρτο και πέμπτο έτος.
Αντίστοιχα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η προμήθεια ανέρχεται σε 0,50%, 1% και 2%.
Η παρεχόμενη εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα συναφθούν μετά την επιχειρησιακή συμφωνία της ΕΑΤ με την κάθε τράπεζα και που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Με τον όρο χορήγηση νοείται ο χρόνος εκταμίευσης των δανείων αυτών ή η πρώτη εκταμίευση σε περιπτώσεις σταδιακών εκταμιεύσεων των δανείων αυτών.
Η εγγύηση καλύπτει το δάνειο καθ' όλη τη διάρκειά του και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής στο πλαίσιο του δανείου δηλαδή θα έχει πενταετή διάρκεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό του 1 δισ ευρώ που θα δοθεί για εγγυήσεις μπορεί να διπλασιαστεί, ωστόσο αυτό θα κριθεί από τη ζήτηση που θα καταγράψει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Δικαιούχοι
Τα νέα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας μπορούν να λάβουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους) οι οποίες στις 31/12/2019 δεν θεωρούνται προβληματικές.
Επίσης θα πρέπει να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
Τέλος να είναι τραπεζικά ενήμερες, δηλαδή να μην έχουν οφειλή άνω των 90 ημερών κατά τηv ημερομηνία της αίτησης ή την 31n.12.2019.
Τα δάνεια θα αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, καθώς απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση ή η αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων.