Πέρα από την οριστικοποίηση των νέων μέτρων στήριξης αλλά και των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται τις επόμενες μέρες να διαχειριστεί και ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο: τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιηθεί η έναρξη των συζητήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 11 Ιανουαρίου. Τη «σκυτάλη» θα λάβουν οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στις 26 Ιανουαρίου. Η έκθεση θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και θα λάβει πολιτική έγκριση από το Eurogroup τον Μάρτιο.
Οι επαφές είναι κρίσιμες, καθώς παρά την ρήτρα διαφυγής (σ.σ. που είναι σε ισχύ και το 2021), η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με τους θεσμούς τα μέτρα στήριξης τα οποία εξετάζει. Και τούτο αφού η ρήτρα ορίζει πως θα πρέπει να αποδείξει η κάθε κυβέρνηση ότι τα μέτρα είναι προσωρινού χαρακτήρα και συνδέονται με την Πανδημία. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Επίσης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν προκαλούν μακροχρόνιες πιέσεις στα ελληνικά δημοσιονομικά σε όρους βιωσιμότητας χρέους.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι σκέψεις που υπάρχουν για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, αλλά και οι ρυθμίσεις για τα χρέη της πανδημίας, καθώς και ανάλογες διευκολύνσεις στο πεδίο των δανείων.
Εύσημα και συστάσεις
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων για την οποία έλαβε μεν εύσημα στην προηγούμενη 8η έκθεση αξιολόγησης. Δεσμευόμενη ωστόσο να προχωρήσει σε επιτάχυνση διαδικασιών σε μία σειρά από κινήσεις που καθυστερούν (και λόγω της πανδημίας).
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έλαβε από τους ομολόγους του τα εύσημα «για το μεγάλο πακέτο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα» αλλά και για «την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση μεγάλης μεταρρύθμισης του ελληνικού πτωχευτικού πλαισίου».
Ωστόσο η κυβέρνηση καλείται πλέον να ανταποκριθεί στις συστάσεις να αρθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων), αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ΑΑΔΕ, επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Οι θεσμοί θεωρούν ως μία από τις βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και τούτο σε συνδυασμό με την ουσιαστική έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού πλαισίου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά και με το σχέδιο Ηρακλής.
Μεγάλη σημασία δίνεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που η ίδια η κυβέρνηση έχει εντάξει από τον προηγούμενο Ιούνιο στο καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Αλλά και στην καλύτερη δυνατή χρήση των 32 δισ. ευρώ και στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των υπολοίπων μεταρρυθμίσεων.
Σχέδιο ανάκαμψης
Πλέον έχει ειδική σημασία το γεγονός ότι ένα μέρος από αυτές τις μεταρρυθμίσεις συνδέονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Δηλαδή συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα συνοδεύουν τις επενδύσεις οι οποίες θα προκριθούν. Η υλοποίησή τους θα είναι προϋπόθεση για να εκταμιεύονται οι δόσεις από τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, δεδομένου ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης συνδέεται με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδος περιλαμβάνουν και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της ενισχυμένης εποπτείας δημιουργείται ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε όλο αυτό το πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη η επιτυχία του εγχειρήματος είναι σημαντική και για την καλή πορεία της χώρας στις αγορές στις οποίες απευθύνεται για δανεισμό.
Η 9η αξιολόγηση της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο δόσεων. Επισήμως το επόμενο πακέτο των 644 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορεί να έρθει με την 10η αξιολόγηση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Προ ημερών εισέρρευσε το τελευταίο (4ο κατά σειρά πακέτο). Η Ελλάδα δικαιούται 1 εκταμίευση ανά 6μηνο με βάση την συμφωνία του 2018.