Γιατί η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις επιλογές του ΟΔΔΗΧ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις επιλογές του ΟΔΔΗΧ
Το διεθνές περιβάλλον αυξάνει τις πιέσεις για πιο συντηρητικές επιλογές στις πρώτες εκδόσεις χρέους από την Ελλάδα. Τι έχει συμβεί και που «ακουμπάει» τα ελληνικά ομόλογα.

Το γύρισμα από το annous horribilis 2020 στο 2021, σημάδεψε μία αξιοπρόσεκτή εξέλιξη όσο αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι αποδόσεις τους και τα spreads «αναπήδησαν» για αρκετά bp, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση των ιταλικών.

Ένα τέτοιο «συμβάν» από μόνο του δεν θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού η κυβερνητική αστάθεια στην γειτονική Ιταλία και το ενδεχόμενο προώρων εκλογών δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση από την πλευρά των αγορών.

Όμως πέραν των γεγονότων στην ιταλική πολιτική σκηνή, υπάρχει κάτι που κινείται στο υπόβαθρο των συζητήσεων στο εσωτερικό των διοικήσεων των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και στο φάσμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που φαίνεται να κάνει τους περισσότερο «προσεκτικούς» θεσμικούς επενδυτές να μπαίνουν σε κατάσταση alert συνολικά για τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος.

Πρώτο στοιχείο. Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του 2020 (Δεκέμβριος) τόσο στην Fed όσο και στην ECB αποκαλύπτει ότι έχει ξαναζωντανέψει – παρά το δεύτερο κύμα των lockdown λόγω της πανδημίας – ο προβληματισμός για το πώς και πότε της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής (QE, PEPP, κ.λ.π). Στην βάση αυτού του προβληματισμού ειδικά στις ΗΠΑ βρίσκεται η ιχνηλάτιση «δειγμάτων» αύξησης πληθωριστικών πιέσεων σε ευαίσθητους τομείς όπως π.χ. τα τρόφιμα. Η ανησυχία αυτή έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία 24ωρα από τις ανακοινώσεις Μπάιντεν για ένα νέο γιγάντιο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης της τάξης των 2 τρις δολ. Η ανησυχία αυτή είναι τόσο ισχυρή που υποχρέωσε την τελευταία εβδομάδα τον Νο 2 της FED Richard Clarida, όπως και άλλα μέλη του ΔΣ (Loretta Mester, Esther George, James Bullard και Eric Rosengren) να βγούν δημόσια και να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται υπό τις παρούσες συνθήκες να δρομολογηθεί οποιουδήποτε είδους Tapering… Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις υπήρξαν και σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Λαγκάρντ και τους επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ με την ευκαιρία κάποιων δημόσιων παρουσιάσεων.

Δεύτερο στοιχείο. Οι συναλλαγματικές μεταβλητές με το γύρισμα του χρόνου δείχνουν σημάδια μιας διστακτικής αλλά σαφούς «επιστροφής» του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της αμερικάνικης οικονομίας, δεν θα δικαιολογούσαν μία τέτοια άμεση αντίδραση.

Και εδώ όπως και το 2013 η βασική αιτία είναι οι πρόσφατες συζητήσεις στο ΔΣ της FED για το περιβόητο tapering, που τότε είχε προκαλέσει σεισμικές πολιτικές και οικονομικές δονήσεις στις αναδυόμενες αγορές, προκαλώντας δραματικές εξελίξεις ιδιαίτερα στην Ν. Αμερική.

Στοιχείο τρίτο. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον που ήδη έχει επιβαρυνθεί από τις επιφυλάξεις που δημιουργούνται για την ταχεία αποτελεσματικότητα της καμπάνιας εμβολιασμών, η πολιτική και οικονομική αστάθεια ισχυροποιεί τις ανησυχίες των αγορών, για το πώς θα κινηθούν εκ νέου οι Κεντρικές Τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα ερωτηματικά του 2021.

Καμία Κεντρική Τράπεζα δεν έχει μέχρι στιγμής τολμήσει να μιλήσει για την διαμόρφωση μίας exit strategy. Και όταν κάποιοι τόλμησαν να θέσουν το ζήτημα στα Διοικητικά τους Συμβούλια, η ανησυχία κορυφώθηκε…

Οι συνέπειες

Το πως θα κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ στην κατάσταση αυτή παραμένει ερωτηματικό ακόμα και γι΄ αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη των επιλογών.

Για το αν δηλαδή μπορεί ή όχι να γίνει ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης έκδοσης (π.χ 20ετούς ή 30ετούς) ή θα πρέπει να διατηρηθεί προς το παρόν μία περισσότερο επιφυλακτική στάση με κινήσεις μεταξύ 7 και 15 ετών.

Η επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr θα είναι καθοριστική για την τελική κατεύθυνση των επιλογών.

Βασικό κριτήριο διαμόρφωσης αυτών των επιλογών – που θα υπερισχύσει των πιέσεων και απαιτήσεων από τους primary dealers αλλά και οποιονδήποτε πολιτικών σκοπιμοτήτων – είναι η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των τελικών επενδυτών. Ήτοι η προώθηση τίτλων στους οποίους οι «αγοραστές» δεν θα βρεθούν παγιδευμένοι από τις συνέπειες που θα έχουν στα ελληνικά ομόλογα, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2021…

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider