Σε νομοσχέδιο για την απογραφή του 2021 που θα διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ θα εντάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών τις ρυθμίσεις για τα μέτρα στήριξης αναφορικά με τα ενοίκια και τις επιταγές.
Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας στη Βουλή και εν τω μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ευελπιστούν πως θα έχουν εκδοθεί και 2 επιπλέον πολυαναμενόμενες αποφάσεις:
• Για τους όρους χορήγησης των 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 με στόχο οι αιτήσεις και οι πληρωμές να αρχίσουν να γίνονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από την Τετάρτη και μετά.
• Για το επίδομα θέρμανσης με στόχο να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η πληρωμή περίπου 60 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους, με το τελικό ύψος του επιδόματος θέρμανσης να υπολογίζεται περί τα 110 εκατ. ευρώ για το σύνολο της σεζόν.
Με τις εν λόγω 3 κινήσεις στόχος είναι να γίνει ένα μεγάλο μέρος των πληρωμών δικαιούχων μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στο νέο μέτρο στήριξης ζημιογόνων εταιρειών με πτώση τζίρου που έχουν ζημία, αλλά και δημιουργεί το «μαξιλάρι» για την επόμενη γενιά των μέτρων στήριξης.
Τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες κατά 2 δισ. ευρώ (στα 34,5 δισ. ευρώ). Και τούτο μετά τη συμφωνία ανταλλαγής επτά παλαιότερων εκδόσεων (2017 – 2020) με ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Το ΥΠΟΙΚ κινείται προς το παρόν με το σενάριο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και για ένα χρονικό διάστημα της τάξης των δύο μηνών και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που υφίσταται. Με αυτή τη λογική, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα διαμορφωθεί ο σχεδιασμός για μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διατάξεις που θα κατατεθούν στη βουλή για τα ενοίκια, θα ακολουθείται αυτή η λογική. Θα προβλέπεται η παράταση της κάλυψης και για τον Μάρτιο στον κλάδο εστίασης και ενδεχομένως άλλων κλάδων που θα παραμείνουν κλειστοί. Και τούτο με τη λογική πως θα παραμείνει κλειστός το επόμενο διάστημα, αλλά δε θα ισχύει το ίδιο για το λιανεμπόριο που αφού άνοιξε θα καλύπτεται έως και τον Φεβρουάριο (σ.σ. πάντα στο υφιστάμενο υγειονομικό σενάριο). «Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα μέχρι τον Αύγουστο» αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ευελπιστώντας να μην υπάρχει «πισωγύρισμα». Εξηγώντας πάντως πως υπάρχουν και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουν.
Όσον αφορά στη νέα γενιά εξειδικευμένων παρεμβάσεων για τη διαδικασία της μεταβίβασης, θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες αλλά από τα περιθώρια που τότε θα υπάρχουν. Και τούτο αφού συνεχίζονται οι συζητήσεις και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τις ενισχύσεις που θα είναι διαθέσιμες.
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως μετά το Μάρτιο θα αξιολογηθεί το αν θα αλλάξουν οι όροι μη επιστροφής των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας. Σε ότι αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις και στη δυνατότητα που σήμερα υπάρχει έως και τον Απρίλιο να γίνονται αναστολές με δικαίωμα αποπληρωμής μετά σε 12 - 24 δόσεις είπε πως «το Μάρτιο - Απρίλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το αν θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ανάλογη με την παράταση που αποφασίσθηκε τον Σεπτέμβριο για τον Απρίλιο». Προαναγγέλλοντας έτσι αποφάσεις συνολικά για τα μέτρα στήριξης περί τον Απρίλιο.
«Δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί» επισήμανε. Αναφέρθηκε σε καλά μηνύματα σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς κατά τις πρώτες μέρες επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και άλλων υπηρεσιών.