Η δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις πρέπει να συνεχισθεί έως ότου παγιωθεί η ανάκαμψη, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του. Το Ταμείο προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους στο 98% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα στήριξης, ύψους σχεδόν 14 τρισ. δολαρίων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), το Ταμείο σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν σε πρόσθετες δαπάνες ή μείωση εσόδων ύψους 7,8 τρισ. δολαρίων και επιπλέον 6 τρισ. δολάρια σε εγγυήσεις, δάνεια και ενισχύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η συνολική στήριξη είναι αυξημένη κατά περίπου 2,2 τρισ. δολάρια σε σχέση με την έκθεση Fiscal Monitor του περασμένου Οκτωβρίου.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για «ευέλικτες κυβερνητικές δράσεις», προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής τόνωσης και της αποφυγής μιας νέας κρίσης χρέους.
«Η δημοσιονομική στήριξη προς ευάλωτα νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμη έως ότου η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί» επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, στη μελέτη του «Fiscal Monitor».
Για το 2020, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των αναπτυγμένων οικονομιών προβλέπεται ότι διαμορφώθηκαν στο 13,3% του ΑΕΠ, των αναδυόμενων οικονομιών στο 10,3% του ΑΕΠ και των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο 5,7% του ΑΕΠ.
«Είναι κρίσιμης σημασίας η παγκόσμια συνεργασία για την παραγωγή και ευρεία διάθεση θεραπειών και εμβολίων σε όλες τις χώρες με χαμηλό κόστος», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε ανάρτησή τους στο blog του Ταμείου.
«Ο εμβολιασμός είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και τελικά θα εξοικονομήσει χρήματα των φορολογούμενων σε όλες τις χώρες. Όσο συντομότερα τελειώσει η πανδημία, τόσο ταχύτερα θα επανέλθουν οι οικονομίες στην κανονικότητα και ο κόσμος θα χρειάζεται μικρότερη κρατική στήριξη», πρόσθεσαν.