Σκέψεις Μητσοτάκη και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκέψεις Μητσοτάκη και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα προταθεί, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, για δεύτερη θητεία στην Προεδρία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Εδώ και εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται μια ατέρμονη προεδρολογία σε επίπεδο ονομάτων, με ονόματα να πέφτουν κατά ριπάς στο τραπέζι και στη δημόσια συζήτηση. Διαφορετικές εισηγήσεις έχουν υπάρξει και για το πρόσωπο του Προέδρου με αποδέκτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλους τους τελευταίους μήνες, με τα πρόσωπα που ακούστηκαν να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα και κάποια να μην έχουν πολιτικό ρόλο. Αν υπάρχει, πάντως, ένα κοινό σημείο στην ονοματολογία, είναι ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, σταθμίζοντας όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις εντός του κόμματός του, έχει πάρει πρωτίστως την απόφαση να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός έχει πει εδώ και καιρό ότι θα ήταν προσβλητικό για τον κ. Παυλόπουλο να μην τηρηθεί η συνταγματική τάξη και οι ανακοινώσεις να μην γίνουν στη ώρα τους. Αυτή η ώρα, όμως, ζυγώνει, καθώς ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου και άρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση προθέσεων του κ. Μητσοτάκη.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα

Κανείς εκ των πολιτικών αρχηγών, σημειωτέον, δεν έγινε σοφότερος για τις αποφάσεις του για την Προεδρία. Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εκμαιεύσει μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς, όμως, να την πάρει. Με τη δε Φώφη Γεννηματά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα εθνικά θέματα και τη Χάγη και επ’ ολίγον για τον εκλογικό νόμο, χωρίς να γίνει κουβέντα για το όνομα του Προέδρου. Άλλωστε, το Σάββατο η κ. Γεννηματά έσπευσε να «οριοθετήσει» τις προτιμήσεις της, λέγοντας πως επιθυμεί ένα πρόσωπο με Κεντροαριστερή προέλευση, το οποίο να ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Τέτοια πρόσωπα είναι, βεβαίως, οι κ. Παπανδρέου, Σημίτης και Βενιζέλος, τους οποίους η κ. Γεννηματά έχει ονοματίσει, αλλά σε αυτή την κατηγορία θεωρείται πως εντάσσονται και πρόσωπα, όπως ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο Νίκος Αλιβιζάτος ή και ο Βασίλης Σκουρής. Αντίθετα, εκτός προτιμήσεων της κ. Γεννηματά τίθεται η Μαρία Δαμανάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, καίτοι «σφίγγα», εμφανίζεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του εν γένει. Επιδιώκει, δε, να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις για το πολιτικό πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Βεβαίως, ευρύτερη συναίνεση είναι και η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης με 180 ψήφους, όσους αθροίζουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει την πρότασή του, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο κ. Παυλόπουλος να δεχθεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προοπτική να καταψηφιστεί ως εν ενεργεία Πρόεδρος. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για μια εναλλακτική υποψηφιότητα, με τα ονόματα του Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη και του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να ακούγονται.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider