Στις 18:00 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 18:00 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα
Ο βασικός καμβάς του κυβερνητικού σχεδίου κλείδωσε χθες το βράδυ, σε εκτεταμένη τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα, ενώ σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών κλείδωσε το τελικό σχέδιο. Αστερίσκος τα σχολεία, για τα οποία θα γίνουν ξεχωριστές ανακοινώσεις την Τετάρτη.

Σήμερα το απόγευμα, ακριβώς στις 18:00, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αναμένεται να είναι καρφωμένοι στις τηλεοράσεις ή στα κινητά τους, παρακολουθώντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περισσότερο από έναν μήνα μετά από εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα σηματοδοτήσει την απαρχή μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», όπως έχει οριστεί από το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο βασικός καμβάς του κυβερνητικού σχεδίου κλείδωσε χθες το βράδυ, σε εκτεταμένη τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εκτός του κ. Μητσοτάκη, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Θανάσης Κοντογεώργης, αλλά και στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείο της κυβέρνησης (Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Βλαστάρης, Έρικ Παρκς).

Στο σημερινό τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Θα επισημάνει ότι ανάμεσα στις φάσεις του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, θα μεσολαβούν ικανά διαστήματα, προκειμένου να αξιολογείται η κατάσταση και να αποτυπώνεται η επίδραση της διαδικασίας του ανοίγματος. Αν παρουσιαστούν κίνδυνοι, η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα αναφερθεί στις ημερομηνίες-κλειδιά, χωρίς, πάντως, να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το πρακτικό σκέλος του σχεδίου.

Αυτό θα το αναλάβουν υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι την ίδια ώρα θα παρακολουθούν το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα. Σε ένα τηλεοπτικό..συνεχές, αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, η τηλεοπτική σκυτάλη θα περάσει στον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά που θα κάνουν την ημερήσια ενημέρωση, ενώ μετά τον λόγο θα λάβει ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα επεξηγήσει τη φιλοσοφία του κυβερνητικού action plan. Αμέσως μετά, σε εξειδίκευση θα προβούν ο Νίκος Παπαθανάσης (για τα καταστήματα), ο Θεόδωρος Λιβάνιος (για το Δημόσιο και τις άδειες ειδικού σκοπού), ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (για τα ΜΜΜ και τις μεταφορές) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για τα θέματα υγείας.

Ποια καταστήματα ανοίγουν και πώς

Η πρώτη ημερομηνία που είναι γνωστή είναι η 4η Μαΐου. Τότε θα επαναλειτουργήσουν εμπορικά και καταστήματα. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη «κλείδωσε» επίσης ότι στη λίστα των καταστημάτων που επαναλειτουργούν θα είναι και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Η αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά θα είναι σαφής, ιδίως για τα μεγαλύτερα καταστήματα, ενώ θα είναι προβλέπεται και η χρήση μάσκας, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στα μεγαλύτερα εμπορικά θα ισχύει μοντέλο σούπερ μάρκετ, ενώ, όπως έγραψε το Reader.gr από χθες, στα κομμωτήρια δεν θα είναι μείζον το να ισχύει η αρχή «ένας πελάτης ανά δέκα τετραγωνικά», αλλά θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζομένους. Τα πολυκαταστήματα θα επαναλειτουργήσουν σε δεύτερο χρόνο εντός του Μαΐου, ενώ τα καταστήματα εστίασης πάνε για την 1η Ιουνίου.

Ο γρίφος για τα σχολεία

Η πιο δύσκολη παράμετρος της εξίσωσης, αναμφίβολα, είναι τα σχολεία. Σίγουρα, η Γ’ Λυκείου θα μπει στις τάξεις στις 11 Μαΐου. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη λειτουργία της Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου, των υπολοίπων τάξεων και του Γυμνασίου στις 18/5 και των Δημοτικών την 1η Ιουνίου. Με βάση το άλλο σενάριο που ήταν στο τραπέζι, οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου θα «μπουν» μαζί με το Γυμνάσιο, στις 25 Μαΐου, ενώ έπονται τα Δημοτικά, την 1η Ιουνίου. Σημειωτέον, την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προβεί σε ανακοινώσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς πρόκειται για μείζον θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών. Οι τάξεις θα λειτουργήσουν με τις αναγκαίες αποστάσεις των 2 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι τμήματα ενδεχομένως θα σπάσουν. Ειδικά για τις μικρότερες τάξεις θα υπάρξει μέριμνα, ώστε παιδιά που μένουν μαζί με συγγενείς τους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες να μην υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο. Ακόμα, στο τραπέζι είναι και η κυλιόμενη λειτουργία τάξεων, προκειμένου να αποφεύγεται ο μαζικός συγχρωτισμός παιδιών στο ίδιο σχολικό κτίριο. Εξ ου και εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις μεταφορές με τα σχολικά λεωφορεία.

Είναι, δε, σαφές ότι όσο παρατείνεται η υποχρεωτική παραμονή των μαθητών Γυμνασίου και Δημοτικού στο σπίτι, τόσο θα παρατείνεται και η άδεια ειδικού σκοπού που αφορά το Δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα και, μέχρι στιγμής, ισχύει ως τις 10 Μαΐου.

Μάσκες στα ΜΜΜ, τι θα γίνει με λεωφορεία-ταξί

Όσο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκεί οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές. Μάλιστα, στις σημερινές ανακοινώσεις θα γίνει και σύσταση στους πολίτες, ειδικά για τον Μάιο, να χρησιμοποιεί το ΙΧ του για να πάει στην εργασία του, αν είναι δυνατόν. Εξ ου και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εντός Μαΐου θα συνεχίσει να μην ισχύει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τα άλλα, η ώρα προσέλευσης στην εργασία θα σπάσει στα τρία, όπως αποκάλυψε από την Κυριακή ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ΜΜΜ. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, εκείνες τις ώρες, αλλά και το μεσημέρι, θα ενισχυθεί η κυκλοφορία συρμών και λεωφορείων, ενδεχομένως εις βάρος άλλων ωρών, καθώς η δυναμικότητα των δημοσίων μέσων είναι συγκεκριμένη. Για τα ΙΧ, θα επιτρέπονται άλλοι δύο συνεπιβαίνοντες, πέραν του οδηγού και στα ταξί θα συνεχίσει να ισχύει ο κανόνας 1+1, με τον οδηγό να υποχρεούται να φορά μάσκα.

Όσο για τον περιορισμό μετακινήσεων εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας, αυτή φαίνεται πως θα ισχύει ως τις 18 Μαΐου και στη συνέχεια θα αρθεί, ενώ η άρση του περιορισμού για ταξίδια σε νησιά προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου, όταν και θα δρομολογηθεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων ετήσιας λειτουργίας και των καταστημάτων εστίασης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider