Πυκνές διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο με στόχο την επιστροφή στο περιβάλλον των διερευνητικών επαφών, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.
Μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η αναφορά του ήταν αντανάκλαση των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο, με προεξάρχουσα τη γερμανική πρωτοβουλία μεσολάβησης, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα: να αποστεί το επόμενο διάστημα των προκλήσεων, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα ραντεβού των δύο πλευρών άμεσα.
Άκρως ενδιαφέρον είναι και το «άμεσα» που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr από πηγές με άμεση γνώση τους, υπάρχει επί τάπητος σενάριο επανέναρξης της διαδικασίας ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ορίσει την αποστολή της, υπό την καθοδήγηση του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη, ο οποίος είναι έτοιμος, όποτε χρειαστεί, να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχει προγραμματιστεί εθιμικά το ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές ήταν να επανεκκινήσουν στο τέλος Αυγούστου, αλλά η Άγκυρα υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της, όπως απέρρεαν από την τριμερή του Βερολίνου σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, αφού νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει μια συνάντηση που έπρεπε να κρατηθεί μυστική.
Κατά πληροφορίες του Reader.gr, πάντως, μια τριμερής σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αυτή που είχε γίνει στο Βερολίνο, είναι εκτός ατζέντας. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διασφάλιση ότι, εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές και παρέλθει η Σύνοδος Κορυφής χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία, η γείτονας θα επιστρέψει στο πεδίο με νέα Navtex. Κάτι τέτοιο φέρεται να έχει διαμηνυθεί στην Άγκυρα και από το Βερολίνο και από τις ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση και τίποτα δεν είναι οριστικό, καθώς όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Άλλωστε, η διατύπωση του πρωθυπουργού είναι ενδεικτική του ότι η Αθήνα θέλει να δει αυτά τα ίχνη αποκλιμάκωσης που έχουν φανεί με την αποχώρηση του Ορούτς Ρεις να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, η Άγκυρα θα πρέπει να χαμηλώσει με τη σειρά της και την ένταση σε ρητορικό επίπεδο, κάτι που ήδη παρατηρείται σε έναν βαθμό, με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν να έχει αποφύγει μια ευθεία πρόκληση προς την Ελλάδα ή μια προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες.
Δεν πρέπει να θεωρείται, παράλληλα, τυχαίο ότι ο κ. Μισέλ άφησε κατά μέρους την πρότασή του για μια «πολυμερή διάσκεψη» για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία είχε εκφράσει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του με έξι πρακτορεία ειδήσεων. Ήταν, εκ των πραγμάτων, μια πρόταση που δύσκολα θα περπατούσε, το γεγονός, όμως, ότι μοιάζει να εγκαταλείπεται μπορεί να ερμηνευτεί και υπό το πρίσμα του ότι προκρίνεται η γερμανική πρωτοβουλία για επιστροφή το επόμενο διάστημα στο περιβάλλον των διερευνητικών επαφών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη εργώδεις διπλωματικές πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο, προκειμένου να παγιωθεί το περιβάλλον αποκλιμάκωσης και να προκύψει ως φυσικό επακόλουθο η επανάκαμψη στη διαδικασία των διερευνητικών. Εξ ου και το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Αθήνα είναι ότι, εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ο απευθείας διάλογος μπορεί να επανεκκινήσει ακόμα και χωρίς να μεσολαβήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr