Την επέκταση χορήγησης όλων των επιδομάτων ανεργίας για ένα δίμηνο ακόμα εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με την επέκταση για ένα μήνα ακόμα της κάλυψης ενοικίου από το κράτος στις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Με τον χάρτη του ECDC που δείχνει την Ελλάδα μαζί με την Φινλανδία να είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι στο ‘κόκκινο’ λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ανα χείρας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και σήμερα υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ, προϊδεάζοντας για άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων τις επόμενες μέρες. Ενώ εξήρε από το βήμα της Βουλής τις προσπάθειες των υγειονομικών πιστώνοντάς τους την πετυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. «Οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μίλησε για δύσκολες ισορροπίες για κάθε άνοιγμα δραστηριότητας και αναφέρθηκε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Δευτέρα, ενώ υπογράμμισε ότι ζητάει πάντα την συμβουλή του Σωτήρη Τσιόδρα και ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται. Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες». Σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Φέραμε αποτελέσματα και είναι άδικη η κριτική της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ζητώντας ενότητα και συστράτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και υπενθύμισε τα στοιχεία που αφορούν τόσο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας, όσο και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής αιμορραγίας.
«Παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Θέλω να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος» είπε.
Το lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ για κάθε μήνα
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».