Άνοιγμα με ασφάλεια τουλάχιστον του λιανεμπορίου με «έξυπνες λύσεις» αναζητά η κυβέρνηση ψάχνοντας την χρυσή τομή για να αμβλύνει την αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ. Η δυσκολία τήρησης των υφιστάμενων μέτρων από τους πολίτες «δείχνει» κόπωση που δεν οδηγεί σε επιθυμητό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση της πανδημίας-αντίστοιχα, και το «άνοιγμα» δεν θα είναι «χαλαρό» αλλά με περιορισμούς.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ μεγάλη, και δημιουργεί έντονο πονοκέφαλο στους επιτελείς του Μαξίμου, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η πίεση στην οικονομία που έχει τις δικές της αντοχές. Με δεδομένη την βούληση για άνοιγμα τουλάχιστον του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, αλλά και της ασφυκτικής κατάστασης με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία η κυβέρνηση αναζητά «φόρμουλα» για να ανοίξει με ασφάλεια σε δύο εβδομάδες ορισμένες δραστηριότητες.
Την αγωνία αυτή για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν έκρυψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» όπου παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έκανε έκκληση στους πολίτες για αυτοπεριορισμό, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη κούραση».
« Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης» πρόσθεσε. «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».
Η πορεία του εμβολιασμού
Η μάχη με τον χρόνο έχει στην εξίσωσή της και το στοιχείο του εμβολιασμού ο οποίος ανεβαίνει σταθερά αυτή την εβδομάδα το σύνολο των εμβολιασμών θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο. Το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εκτελείται με ασφάλεια, και αποτελεσματικότητα, παρά τη πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.
Τα εμβόλια παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται σε πέντε κεντρικά σημεία και μετέπειτα σε 500 δευτερογενείς κόμβους. Χάρη στην υλικοτεχνική υποδομή της χώρας παρακολουθείται η διατήρηση των φιαλιδίων στις κατάλληλες συνθήκες ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 διανομές φορτίων στα εμβολιαστικά κέντρα, με εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων.
Επίσης, είναι σταθερά ενεργός ένας μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, ο οποίος έχει αναλύσει 1.266 συμβάντα ώστε να διαπιστώσει εάν συνδέονται με εμβολιασμό. Ενδεικτικά, έχουν καταγραφεί μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
Όσον αφορά τη διαφάνεια της εκστρατείας εμβολιασμού και την τήρηση της σειράς προτεραιότητας, έως σήμερα έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, τα οποία ερευνώνται ενδελεχώς. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες επιβάλλονται κυρώσεις. Στο έργο του προληπτικού ελέγχου συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που ελέγχει για τυχόν παρατυπίες ή ύποπτα περιστατικά.