Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε φέτος ούτε το 2022

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε φέτος ούτε το 2022
Καμία, ούτε και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον ιό δεν θα κάνουμε, έχουμε αναγκαστεί να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας πολλές φορές, καθώς ο ιός είναι απρόβλεπτος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην Μάρα Ζαχαρέα. «Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική ηχηρή έκκληση στους ηλικιωμένους να πάνε να εμβολιαστούν καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού τον Απρίλιο. Παράλληλα όμως απέστειλε και προειδοποίηση τους υγειονομικούς που δεν δέχονται να εμβολιαστούν ότι σε ουδέτερο χρόνο θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλά Ιταλία. «Δεν θα ήθελα να έχουμε εστίες έντασης αυτή την στιγμή στα νοσοκομεία, θα το ξαναδούμε όμως πολύ σοβαρά σε ουδέτερο χρόνο. Δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις αυτή την ευαίσθητη αποστολή και να μην εμβολιάζεσαι», τόνισε.

Εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος στις προβλέψεις του για το άνοιγμα, λέγοντας πως δεν θα κάνει καμία, ούτε και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη. «Ο ιός είναι απρόβλεπτος, έχουμε αναγκαστεί να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας πολλές φορές», τόνισε. Ο ίδιος απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει το Πάσχα, ενώ είπε ότι είναι σημαντικό το πράσινο φως της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των Λυκείων από Δευτέρα 12 Απριλίου. «Τα self test είναι σημαντικό όπλο για το άνοιγμα που δεν το είχαμε πριν, και το λέω γιατί ακούω και μια μικρή γκρίνια από πλευράς φαρμακοποιών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε διαθέσει πολλά, δεκάδες εκατομμύρια, για να στηρίξουμε όλη την οικονομία. Πρωτίστως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όταν, παραδείγματος χάρη, τώρα, για τις επιχειρήσεις που με κρατική εντολή είναι κλειστές τον Απρίλιο δίνουμε ποσά 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ, αυτά είναι για τις μικρές επιχειρήσεις. Και είναι ποσά τα οποία κάνουν μία διαφορά. Δεν θα καλύψουν όλο τους τον τζίρο αλλά είναι ποσά τα οποία θα στηρίξουν μία επιχείρηση και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να την κρατήσουν ζωντανή.

Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία».

«Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το "Εξοικονομώ", τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021. Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε "Ελλάδα 2.0" είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες», πρόσθεσε.

Για την Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Απούσα η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία από την Λιβύη. Δημιούργησαν ισορροπίες άλλες χώρες στην περιοχή. Κατέστησα προφανές ότι είναι παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έδωσε ενδιαφέρον να δημιουργήσει θαλάσσιες ζώνες απευθείας ζώνες με την Ελλάδα. Απαράβατος όρος να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Λιβύη. Πολύ σημαντικοί οι τομείς συνεργασίας με την Λιβύη: ενέργεια, υποδομές, ασφάλεια και άλλοι τομείς».

Για Ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «η Ελλάδα πέτυχε να δημιουργήσει τις ελληνοτουρκικές σε ευρωτουρκικές σχέσεις. Η ΕΕ μιλάει για σταδιακή ανατρέψιμη προσέγγιση με Τουρκία, το έχει αντιληφθεί και η ίδια η Τουρκία. Περιμένω να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, να ελέγχει τις παράνομες ροές προς τα νησιά και τα σύνορα, ΕΕ-Τουρκίας και να δεχτεί επιστροφές παράτυπων μεταναστών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider