Γ. Στάσσης: Μοχλοί ανάπτυξης τα ενδο-ομιλικά «πράσινα» PPA και η διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γ. Στάσσης: Μοχλοί ανάπτυξης τα ενδο-ομιλικά «πράσινα» PPA και η διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου 
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό μέρος των στόχων ώστε η εταιρεία να καταστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό μέρος των στόχων ώστε η εταιρεία να καταστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή, σημείωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη πετύχει το 80% του στόχου που έχει θέσει για τη λειτουργική της κερδοφορία σε επαναλαμβανόμενη βάση, σύμφωνα με τον οποίο το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, από 900 εκατ. περίπου το 2020.

Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν ήδη σημαντικά απτά αποτελέσματα του στρατηγικού μετασχηματισμού, όπως η παγίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, ο εξορθολογισμός των τιμολογίων προμήθειας, καθώς και η εφαρμογή μίας νέας βελτιωμένης πιστωτικής πολιτικής για τους πελάτες. Παράλληλα, έχουν αρθεί όλοι οι ρυθμιστικοί κανονισμοί που περιόριζαν ενδεχομένως την κερδοφορία της ΔΕΗ, ενώ το Target Model και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής υποστηρίζουν το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και το υπό ανάπτυξη σχέδιο για νέα έργα ΑΠΕ διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας. «Το δύσκολο κομμάτι του στρατηγικού μετασχηματισμού έχει ήδη γίνει και μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου, με περιορισμένο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η δρομολογημένη αλλαγή του μίγματος «καυσίμου» της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας, ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία.

«Κύριος μοχλός θα είναι τα ενδο-ομιλικά PPA για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία επιτρέπουν στη ΔΕΗ να επιτυγχάνει περιθώρια κέρδους ως παραγωγός, ως έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας και ως προμηθευτής. τη στρατηγική μείωση του μεριδίου», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε πως εφαλτήριο θα αποτελέσει επίσης η στρατηγική για τη μείωση του μεριδίου αγοράς, με έμφαση στη διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η συνέχιση δημιουργίας αξιόπιστων ταμειακών ροών σε όλο τον Όμιλο.

«Για το 2021, στόχος μας είναι να επαναλάβουμε τις επιδόσεις του 2020 σε επαναλαμβανόμενο EBITDA, σταθεροποιώντας τη λειτουργική κερδοφορία και δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Κάνοντας έναν απολογισμό του προηγούμενου έτους, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι το 2020 ήταν μία χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη ΔΕΗ, με το EBITDA να διαμορφώνεται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον αρχικό προϋπολογισμό, και τη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Μεταξύ των κινήσεων της εταιρείας το προηγούμενο έτος, ανέφερε μεταξύ άλλων την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τις υπερήμερες οφειλές έως 60 ημέρες, ενώ άμεσα θα γίνει η άντληση των κεφαλαίων και από την τιτλοποίηση των οφειλών άνω των 90 ημερών.

Σημείωσε πως πέρυσι επιτελέστηκε σημαντική πρόοδος στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, ενώ παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για την επέκταση στις ΑΠΕ, καθώς το μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Φυτική Μακεδονία βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και η συστοιχία ηλιακών πάρκων στη Μεγαλόπολη.

Επισήμανε πως η ΔΕΗ θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της στις ΑΠΕ σε συνολική ισχύ άνω του 1,5 GW ΑΠΕ έως το 2023, από το οποίο έχει ήδη δρομολογήσει την κατασκευή μονάδων συνολικής ισχύος 1 GW. Παράλληλα, με τις Βεβαιώσεις Παραγωγού που έχει ήδη εξασφαλίσει, διαθέτει μία «δεξαμενή» υποψήφιων έργων πάνω από 7 GW.

Το 2020 επιτεύχθηκε επίσης μείωση παραγωγής από λιγνίτη σχεδόν κατά 50%, ώστε να αντιπροσωπεύει πλέον κάτω από το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα της προμήθειας, η εταιρεία ανέπτυξε επίσης μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, η αναλογία Καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 3,7, μπαίνοντας σε τροχιά μείωσης σε 3,5 φορές, η οποία είναι και ο στόχος της διοίκησης. Όταν επιτευχθεί αυτός το στόχος, θα επανεξεταστεί η προοπτική διανομής μερίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider