Οι νέες μέθοδοι των παραγωγών πλαστικών υλικών, η νέα γενιά των πλαστικών προϊόντων, η προστιθέμενη αξία του πλαστικού, οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης, οι νέες νομοθεσίες με τα συστήματα εγγυοδοσίας (DRS), αλλά και παραδείγματα καλής πρακτικής για την παραγωγή, διαχείριση και αξιοποίηση του πλαστικού σε Ελλάδα και Ευρώπη παρουσιάστηκαν κρατώντας έντονο το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κοινού, στο 5ο Future of Plastics Conference που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στις 6 Μαρτίου 2024.
Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μανώλης Γραφάκος, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείο είναι η εφαρμογή ενός συστήματος εγγυοδοσίας για την ανάκτηση προς ανακύκλωση υλικών, το λεγόμενο DRS στις αρχές του 2025, με τον κ. Βασίλη Γούναρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Πρόεδρο Δ.Σ. Σ.Β.Π.Ε. να υπογραμμίζει αμέσως μετά ότι τα πλαστικά θα συνεχίσουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πράσινης μετάβασης των εταιριών της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών. Επίσης, ο κ. Πασχάλης Καστανάς, Sustainable Packaging Manager, Nestlé, Mέλος της Επιτ. Περιβάλ. & Αειφορίας, ΣΕΒΤ, μοιράστηκε με το κοινό τις τελευταίες νομικές εξελίξεις και επιπτώσεις που έχουν σημειωθεί στις πλαστικές συσκευασίες στη βιομηχανία τροφίμων & ποτών και ακολούθησε με παρουσίασή του ο κ. Αυγερινός Χατζηχρυσός, Μέλος Δ.Σ., ΕΛΣΕΤ, ο οποίος ανέλυσε τις έξι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο του sustainable labeling.
Στο 5o Future of Plastics Conference συμμετείχαν διακεκριμένοι παράγοντες του διεθνούς κλάδου των πλαστικών, όπως η κα Venetia Spencer, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων της Borealis, η οποία ανέλυσε τον τρόπο που από το 2019 η κορυφαία βιομηχανία εφάρμοσε επιτυχημένα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για τα πλαστικά, ενώ ο κ. Ermis Panagiotopoulos, ένας από τους «γκουρού» των πλαστικών στην Ευρώπη, παρέθεσε τη στρατηγική και τα επιτεύγματα μίας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ΡΕΤ και άλλων πλαστικών υλικών στον κόσμο, από τη νέα του θέση, ως επικεφαλής Βιωσιμότητας της Ιndorama.
Στη συνέχεια, ο κ. Mark Miodownik, καθηγητής στο University College of London, συγγραφέας best seller και παρουσιαστής επιστημονικών εκπομπών στο BBC, παρουσίασε με μετρήσιμα στοιχεία, έναν καινοτόμο τρόπο ανακύκλωσης των προϊόντων υγιεινής μίας χρήσης.
Επίσης, ο κ. Nigel Visser, ιδρυτής της βραβευμένης, ολλανδικής εταιρείας Veridis, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τους τρόπους που οι εταιρείες τροφίμων, ποτών και συσκευασιών μπορούν να πιάσουν τους στόχους για συμμετοχή ανακυκλώσιμων στις νέες συσκευασίες, αλλά και ακόμα μία διεθνή ομιλήτρια, η κα Marcia Scopelliti, Senior Public Affairs Manager στην ΕUROPEN, παρουσίασε τις υποχρεώσεις, αλλά και τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον κλάδο της συσκευασία, εκπροσωπώντας την ένωση των εταιριών συσκευασίας της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. László Bűdy, Chief Polymer Market Expert & MDChief Polymer Market Expert & MD, myCEPPI, μέσα από παραδείγματα, επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία πλαστικών μπορεί να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Παράλληλα, το συνέδριο φιλοξένησε πάνελ συζήτησης με θέμα: Πλαστικά Υλικά: Η Κοινή Πρόκληση, κατά τη διάρκεια του οποίου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν καίρια ζητήματα, όπως: η ανάκτηση και ανακύκλωση συσκευασιών, ο νέος Κανονισμός για τα πλαστικά και τα απόβλητα συσκευασίας, η επένδυση σε νέας γενιάς υλικά και η βελτίωση της πλαστικής εφοδιαστικής αλυσίδας με πανελίστες, τρεις εκπροσώπους διαφορετικών βιομηχανιών και φορέων: κ. Δημήτρης Κότογλου, Διευθυντής Παραγωγής, ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Δημήτρης Μαντής, Διευθυντής R&D, Matrix Pack & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας – ΣΥΒΙΠΥΣ, Άγγελος Τσερέπας, Head of Business Development, Lariplast SA.
Επιπροσθέτως, ο κ. Argiris Dabanlis, Technical Manager, PETCORE Europe, παρουσίασε τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος και δραστηριοποίησης της εταιρίας του μέσω των πλατφορμών αξιολόγησης/ PET innovation evaluation platforms, όπως Depolimerization (WG)- BHET, European PET Bottle Platform (EPBP), Trays Circularity Evaluation Platform (TCEP) & BOPET.
Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Κωνσταντίνο Κούτσα, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ Α.Ε. ΔΙΟΣ - ΣΕΛΙ & Πρόεδρο ΔΣ, ΣΕΦΥΜΕΝ, με αναλυτικό περιεχόμενο για τον κλάδο των φυσικών μεταλλικών νερών και την μετάβασή του στην κυκλική οικονομία.
Η ομιλία του κ. Χρήστου Αδαμόπουλου, ERP Business Consultant, Athens Technology Center (ATC), εστίασε σε Αναβαθμισμένα Συστήματα Διαχείρισης Παραγωγής (Manufacturing Execution System- Advanced MES), τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιμέρους μεταποιητικών ή κατασκευαστικών μονάδων, και ειδικότερα στη μετατροπή τους σε «έξυπνα εργοστάσια».
Ο κ. Θανάσης Γεντίμης, Managing Director, Symbiolabs Circular Intelligence, με την εισήγησή του υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ψηφιακά εργαλεία για την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Ακόμη, ο Δρ. Αντώνης Κοκόσης, CEng, FIChemE, FRSA, FIET & Visiting Professor, Imperial College, London, National Technical University of Athens, Greece μέσα από ακαδημαϊκά παραδείγματα έθεσε το θέμα της αντιμετώπισης των πλαστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τη Νέα Κυκλική Οικονομία.
Κλείνοντας την τελευταία ενότητα του συνεδρίου, η Δρα. Ρουμπίνη Μαρίνη από την Δ/νση Γ' ΠΔΕΠ & Έρευνας, Επικοινωνίας & Μητρώου Παραγωγών ανέλυσε το θέμα των πλαστικών και της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο του ρόλου και των δράσεων του ΕΟΑΝ.
Το Future of Plastics Conference διοργανώθηκε Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Τιμητική Υποστήριξη των παρακάτω Συνδέσμων: του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Υλικών Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Ετικετοποιών (ΕΛΣΕΤ).
Χορηγoί Επικοινωνίας: Β2Green, insider.gr
Δείτε τις φωτογραφίες και κατεβάστε τις παρουσιάσεις του συνεδρίου: https://www.plasticsconference.gr/history/