Πτωχευτικό και δεύτερη ευκαιρία, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό, νέο εργασιακό, αδειοδοτήσεις, στελέχωση ΑΑΔΕ, ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, δημόσιες συμβάσεις και προετοιμασία μεγάλων έργων, είναι τα 10 πιο σημαντικά πεδία προτεραιότητας κατά την αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Τίθεται ξανά επί τάπητος στην σύνοδο του Eurogroup επισφραγίζοντας έτσι ως επιτυχή την 9η αξιολόγηση της χώρας, αλλά και επικυρώνοντας μία σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την… επόμενη αξιολόγηση.
Βεβαίως το μεγάλο θέμα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ είναι η υγειονομική κρίση και η ανάγκη να συνεχισθεί η ρήτρα διαφυγής και το 2022 με παράλληλη αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύουν στη συνέχεια. Επίσης θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα στήριξης που έλαβαν τα κράτη, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει στοιχεία που θα δείχνουν πως το ελληνικό πακέτο είναι υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, αλλά και ένας απολογισμός των επιπτώσεων της πανδημίας ανά κλάδο, με μεγάλο «ασθενή» τον τουρισμό.
Για την Ελλάδα βεβαίως – καθώς τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – το ζητούμενο είναι μία καλή 9η αξιολόγηση. Το κείμενο της έκθεσης που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Κομισιόν ήταν θετικό για την Ελλάδα.
Αναφέρονται τα 11,2 δισ. ευρώ μέτρα (σ.σ. 11,6 σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών μαζί με το νέο μικρό εγγυοδοτικό) που είχαν ληφθεί έως και τον Φεβρουάριο και έτσι καταγράφονται στην εν λόγω έκθεση. Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν πιο γρήγορα από ότι είχε συμφωνηθεί. Μαζί με πεδία στα οποία υπάρχουν καθυστερήσεις (οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δικαιολογούνται από την πανδημία).
Κατά συνέπεια, ορίζεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με «φόντο» την επόμενη έκθεση για τη 10η αξιολόγηση της χώρας. Θα ανακοινωθεί το Μάιο και αυτή φορά συνδέεται με το πακέτο δόσεων από τον ESM.
Η επόμενη αξιολόγηση της χώρας θα ξεκινήσει άμεσα. Οι τεχνικές διαβουλεύσεις σχεδιάζονται αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα (που φέτος είναι στις 4 Απριλίου) και τη σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα που θα ακολουθήσει.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως είναι σημαντικό να κλείσουν ομαλά τα μέτωπα, και ενόψει των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη στο Ecofin). Αλλά και λόγω της ανάγκης να μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται η χώρα με πολύ καλούς όρους από τις αγορές.
Οι 10 πιο μεγάλες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που συνδέονται με τους στόχους της επόμενης 10ης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι:
- Η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, με ευρωπαίο αξιωματούχο προ ημερών ενημερώνοντας για τη σύνοδο να αναφέρει πως η άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας ναι μεν περιλαμβάνεται στα ορόσημα αλλά τα μέλη του Εurogroup καταλαβαίνουν ότι εν μέσω πανδημίας ο τρόπος που αξιολογεί κάνεις τις την εκπλήρωση των υποχρεώσεων είναι διαφορετικός από ό,τι πριν και έτσι «η συγκεκριμένη απόφαση είναι θέμα πολιτικής συζήτησης»…
- Απομείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει στους θεσμούς νέο χρονοδιάγραμμα απομείωσης μέσα στον Μάρτιο καθώς οι στόχοι χάθηκαν ειδικά στο σκέλος της των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων . Σκοπός πλέον είναι η εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021. Επίσης, αναμένεται έκθεση μέσα στον Μάρτιο με προτάσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες.
- Ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ. Η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της κατέγραψε πρόοδο και σε αυτό το πεδίο αλλά έχει ζητηθεί επιτάχυνση. Ο αρχικός στόχος (12.500 μόνιμες θέσεις έως το τέλος του 2019 και 13.322 έως τα μέσα του 2021) έχει χαθεί αλλά πρόοδος υπάρχει και σε επίπεδο νομικού πλαισίου. Ο αριθμός των υπαλλήλων ήταν 11.848 στο τέλος του 2020, ελαφρώς χαμηλότερος από τους 11.947 στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2020 λόγω υψηλότερων από το αναμενόμενο συνταξιοδοτήσεων.
- Πρόοδος στο πεδίο του Ελληνικού. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, αλλά εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με βάση τα ορόσημα που έχουν ήδη τεθεί. Υπάρχει ρητό ορόσημο (που παίρνει παρατάσεις) πέραν του Ελληνικού για τα ΕΛΠΕ, την Εγνατία, τη ΔΕΠΑ, τα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, τον ΔΑΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Επίσης μέχρι τα μέσα του 2021 θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κινήσεις στα περιφερειακά λιμάνια Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ υποδομών και στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας.
- Προώθηση των παρεμβάσεων στο εργασιακό από το αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχει δέσμευση για ψήφιση του Νόμου τον Απρίλιο μετά από συζήτηση με τους θεσμούς.
- Επιτάχυνση των παρεμβάσεων στο πεδίο της δικαιοσύνης. Καταγράφεται κάποια πρόοδος στο πεδίο των ψηφιακών υπογραφών αλλά πρέπει να καλυφθεί μεγάλη απόσταση με ορόσημο τα τέλη Μαρτίου. Απαιτούνται και τροποποιήσεις στον αστικό κώδικα έως τον Απρίλιο και η έκδοση παράγωγου δικαίου.
- Τομές για την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων με έμφαση στο πληροφοριακό σύστημα που πρέπει να ανατεθεί. Είναι κρίσιμο λόγω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκκρεμεί και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων σε κάποιους τομείς. Πλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση των εφαρμοστικών διατάξεων σε 3 στάδια (με 14 ΚΥΑ τον Απρίλιο, 15 τον Ιούνιο και τις υπόλοιπες στις αρχές Σεπτεμβρίου). Νομοθετικές παρεμβάσεις σε κάποιους τομείς αναμένονται μέχρι τα τέλη Απριλίου.
- Προετοιμασία μεγάλων έργων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί εντός του Μαρτίου με διασφαλίσεις, «έτσι ώστε το Ταμείο να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητα το έργο του». Η έγκαιρη προετοιμασία θα είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και απαιτεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2021.
- Η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις «θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ομαλής απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων και για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι εφαρμοστικές του διατάξεις αναμένεται να εκδοθούν σε 3 στάδια: τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2021.
Διαβάστε επίσης:
Η λίστα με τις 19 νέες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν με τεχνική βοήθεια από Κομισιόν
Η Κομισιόν διατηρεί τη ρήτρα λήψης μέτρων στήριξης και το 2022 – Θα λήξει το 2023
Τι θα καθορίσει τα περιθώρια για μέτρα στήριξης στον νέο ελληνικό 4ετή προϋπολογισμό
Έρχεται ο νέος «χρυσός κανόνας» κρατικών δαπανών, θα ορίζει τα περιθώρια παροχών-φοροελαφρύνσεων