Χαώδης είναι η διαφορά ανάμεσα στα κεφάλαια που απαιτούνται για ανοίξει κανείς τράπεζα και σε αυτά που χρειάζονται για τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος χρειάζονται αρχικά κεφάλαια 18 εκατ. ευρώ, εκτός εάν πρόκειται για υποκατάστημα εξωτερικού οπότε σε αυτή την περίπτωση το κεφάλαιο μειώνεται στα 9 εκατ. ευρώ.
Για να συσταθεί ένα ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, αντιθέτως, τα ελάχιστα κεφάλαια κυμαίνονται από 20.000 έως 125.000 ευρώ, ανάλογα με το εύρος των δραστηριοτήτων.
Μετά τη βίαιη συρρίκνωση που υπέστη ο τραπεζικός κλάδος τη δεκαετία της κρίσης, είδαμε έντονη κινητικότητα στην ίδρυση ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος την τελευταία διετία. Σε αυτά συγκαταλέγονται η Viva Wallet και η Tora Wallet του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αντίστοιχη άδεια θα εκδώσει το επόμενο διάστημα και ο ΟΤΕ με την Cosmote Payments.
Παράλληλα, δεκάδες ξένες Fintech άνοιξαν υποκατάστημα Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων η Revolut, η Skrill κ.α.
Η περίπτωση της Revolut
Ειδικά η Revolut, η οποία φαίνεται πως επενδύει στην παρουσία της στη χώρα μας, έχει προχωρήσει… ένα βήμα παρακάτω, αφού από 1η Ιανουαρίου 2019 θα κατέχει τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, πάντως, η έκδοση τραπεζικής άδειας σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνεπάγεται την αυτόματη ισχύ και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ειδικά στην περίπτωση του ΗΒ, θεωρείται ένα ιδιότυπο καθεστώς και σε κάθε χώρα που σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί η Revolut θα πρέπει να αιτηθεί εκ νέου τραπεζική άδεια από την εκάστοτε κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εάν η πρώτη άδεια έχει ληφθεί από κράτος της Ευωζώνης (π.χ. Γερμανία), τότε η επέκτασή της σε δεύτερο κράτος-μέλος (π.χ. Ελλάδα) είναι μια «στρωμένη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι χρονοβόρα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ωστόσο απαιτείται η επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκε καθώς και να πληροί το αιτούμενο ίδρυμα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση της Revolut, η οποία έχει αντλήσει κεφάλαια 340 εκατ. δολαρίων από funds και άλλους επενδυτές, η καταβολή του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου δεν αποτελεί πρόβλημα. Αυτό που αλλάζει τελείως με την έκδοση τραπεζικής άδειας είναι ότι πλέον το ίδρυμα υπόκειται στην εποπτεία της τοπικής κεντρικής τράπεζας αλλά και του SSM σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει όλη η ομπρέλα υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στο κοινό, όπως καταθέσεις, δάνεια και άλλα προϊόντα πίστης. Επιπλέον, ισχύει η εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ασφάλισης Καταθέσεων.