Ένα «σημείο επαφής» για τις startups που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας ετοιμάζει για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο καινοτομίας και αλληλεπίδρασης για τις τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές του FinΤech οικοσυστήματος: τους εδραιωμένους "παίκτες" (τράπεζες), τους νέους "παίκτες" (startups) και τις εταιρείες τεχνολογίας», εξηγεί στο insider.gr η σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ σε θέματα FinΤech, κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου.
Ο όρος «FinTech» (Financial Technology) καλύπτει κάθε είδους τεχνολογική καινοτομία η οποία χρησιμοποιείται για τη στήριξη ή την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το FinTech έχει ήδη επιφέρει πολλές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αναμένεται να προκαλέσει «επανάσταση» με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων.
Σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου, ο κόμβος καινοτομίας της ΤτΕ αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο α΄τρίμηνο του 2019 και να γίνει πλήρως λειτουργικός εντός του καλοκαιριού, σε συνδυασμό και με τον ανανεωμένο ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας. «Οι νέες εταιρείες που μπαίνουν στον χώρο -και ιδίως οι startups- ενδέχεται να μην έχουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης με την εποπτική αρχή και στόχος μας είναι να διευκολύνουμε αυτή την επικοινωνία παρέχοντας μη δεσμευτικές απαντήσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τον τρόπο αδειοδότησης μιας νέας εταιρείας με βάση τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία PSD2», σημειώνει η κ. Καμπουρίδου.
Θυμίζεται ότι το 2019 είναι η χρονιά της απελευθέρωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου (open banking) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από τον Σεπτέμβριο όλα τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να «ανοίξουν» τις βάσεις δεδομένων τους σε αδειοδοτημένα τρίτα μέρη, εφόσον το ζητήσει ο πελάτης τους. Η εν λόγω οδηγία (PSD2) ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Μάιο του 2018 και ήδη τράπεζες και startups βρίσκονται σε «οργασμό» προετοιμασίας για τη νέα εποχή που ανατέλλει στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Τι θα προσφέρει ο κόμβος καινοτομίας
Όπως επισημαίνει η κ. Καμπουρίδου, οι τράπεζες, με την υφιστάμενη τραπεζική τους άδειά μπορούν ήδη να δραστηριοποιηθούν στις νέες υπηρεσίες που προκύπτουν από την PSD2. Εκεί που εντοπίζεται η νέα ανάγκη είναι στις νέες εταιρείες που μπαίνουν στον χώρο, είτε αυτές προέρχονται από το εξωτερικό, είτε έχουν συσταθεί στην Ελλάδα.
Το κέντρο καινοτομίας θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η οδηγία PSD2 και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις που αυτή συνεπάγεται. Ο νέος ιστότοπος της ΤτΕ θα περιλαμβάνει ειδική ενότητα που θα λειτουργεί ως «σημείο επαφής» των ενδιαφερομένων εταιρειών με την εποπτική αρχή, προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις για θέματα που σχετίζονται με τεχνολογίες FinTech και να αναζητήσουν μη δεσμευτικές οδηγίες/πληροφορίες για την κανονιστική συμμόρφωση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και σχετικά με απαιτήσεις αδειοδότησης και εποπτικές προσδοκίες.
Στα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι, σε δεύτερο χρόνο, να εξετασθεί η δημιουργία ενός περιβάλλοντος προστατευμένης εκτέλεσης (sandbox), στο οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ή τράπεζες θα μπορούν να «πειραματίζονται» με τα νέα προϊόντα FinTech υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι η εποπτεία είναι πολύ κρίσιμη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς εμπλέκονται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών των τραπεζών, τα οποία αφορούν στις συναλλαγές και τα υπόλοιπά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται προς το παρόν μόνο σε επτά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Δανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ευνοϊκή συγκυρία για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα
Η πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας είναι καθοριστικής σημασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετά έμπειρα στελέχη, με σημαντική προϋπηρεσία στον τραπεζικό χώρο, διερευνούν τη σύσταση καινοτόμων εταιρειών για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που φέρνει η απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στις τράπεζες αξιοποίησαν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των τελευταίων ετών και αποτελούν μια πολύτιμη «μαγιά» με διαθέσιμη ρευστότητα η οποία μπορεί να παραμένει στη χώρα και να συμβάλλει στην ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι το FinΤech.
Ευνοϊκή είναι η συγκυρία για τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας μετά και τη σύσταση του Equityfund τον περασμένο Απρίλιο. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών διαθέτει κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ με στόχο τις επενδύσεις στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Τέλος, ιδιαίτερα δραστήριες είναι και ελληνικές τράπεζες στον τομέα του Fintech μέσω των διαγωνισμών καινοτομίας που διενεργούν -τα λεγόμενα hackathons- με στόχο την προσέλκυση ταλαντούχου δυναμικού και καινοτόμων ιδεών για ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ουραγός η Ελλάδα στους κόμβους καινοτομίας στην ΕΕ
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν είχαν ληφθεί πρωτοβουλίες για το Fintech σε επίπεδο ρυθμιστικής αρχής έως το 2018. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση «ESAs publish joint report on regulatory sandboxes and innovation hubs» που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) σχετικά με τα κανονιστικά περιβάλλοντα προστατευμένης εκτέλεσης και τους κόμβους καινοτομίας.
Εκτός από την Ελλάδα, στις χώρες που δεν έχουν υλοποιήσει πύλες καινοτομίας περιλαμβάνονται η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κροατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας εξήγγειλε τη σύσταση κόμβου καινοτομίας στην Ελλάδα και στην ανανεωμένη λίστα της EBA για το 2019 θα περιλαμβάνεται και η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνει η κ. Καμπουρίδου.