Τράπεζες εναντίον τραπεζών στη «μάχη» του open banking στην Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες εναντίον τραπεζών στη «μάχη» του open banking στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από startups για τις νέες άδειες που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Tις υπόλοιπες τράπεζες, και όχι τις startups, «φοβούνται» οι ελληνικές τράπεζες ενόψει της απελευθέρωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο συντελείται μια πολύ μεγάλη αλλαγή για τους Ευρωπαίους πολίτες: η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 «σπάει» το μονοπώλιο των τραπεζών που κρατούν ως… επτασφράγιστο μυστικό τα δεδομένα των πελατών τους και εισάγει την έννοια του Fintech.

Η αλλαγή αυτή ισοδυναμεί με «επανάσταση» για τον τραπεζικό κλάδο. «Όλα αυτά τα χρόνια, οι τράπεζες εκπαιδεύαμε τους πελάτες μας να προσέχουν τα προσωπικά τους δεδομένα, να μην αποκαλύπτουν σε τρίτους τους λογαριασμούς και τα υπόλοιπά τους και να εμπιστεύονται μόνο την τράπεζά τους», αναφέρει στο insider.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

Με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, όμως, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έφεραν τα πάνω… κάτω, καταρρίπτοντας μια τραπεζική παράδοση αιώνων. Ο λόγος είναι ότι έκριναν πως οι πληρωμές αποτελούν «δημόσιο αγαθό» (utility) και δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις τράπεζες. «Οι τράπεζες οφείλουν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση αυτή με όλα τους τα μέσα και να συναγωνιστούν σε καινοτομία τους ανταγωνιστές τους», σημειώνει η ίδια πηγή.

Μικρό ενδιαφέρον από startups

Το ενδιαφέρον είναι πως -σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν αρχικά- ο ανταγωνισμός στο Fintech δεν θα έρθει από ισχυρούς «παίκτες» και startups του εξωτερικού, αλλά από τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό υποστηρίζουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου και παραδέχονται ότι ήδη «δουλεύουν στις αντισταθμίσεις της οδηγίας PSD2». Αναζητούν, με λίγα λόγια, τρόπους να γίνουν πιο καινοτόμες και ανταγωνιστικές, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία πελάτη (user experience) η οποία προσομοιάζει σε αυτή που προσφέρουν αμιγώς ψηφιακές τράπεζες μέσω των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Χαρακτηριστικό των Ελλήνων καταθετών, αναφέρουν, είναι ότι έχουν λογαριασμούς σε πάνω από δύο τράπεζες, κατα μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι εύκολα θα «μεταπηδήσουν» στον ανταγωνιστή που τους προσφέρει καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες και –γιατί όχι- υψηλότερα επιτόκια και άλλα «δέλεαρ». Επιπλέον, θα μπορούν να εκτελούν τις πληρωμές τους από όποια εφαρμογή επιλέξουν και όχι αναγκαία από την τράπεζα όπου έχουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από startups του εξωτερικού να αποκτήσουν μία από τις δύο άδειες που φέρνει η PSD2: πάροχος υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών (PISP) και πάροχος υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού (AISP). Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει την εκτέλεση πληρωμών και η δεύτερη στη δημιουργία apps που θα εμφανίζουν τα υπόλοιπά μας σε όλες τις τράπεζες.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι –σε πρώτη φάση τουλάχιστον- ο ανταγωνισμός θα περιοριστεί… εντός των τειχών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στον «ψηφιακό χορό». Ένα παράδειγμα είναι η Praxia Bank, η οποία σκοπεύει να λανσάρει τις υπηρεσίες της για ιδιώτες το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η νέα τράπεζα αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα σε επίπεδο e-banking και mobile banking και σκοπεύει να αυτοματοποιήσει πλήρως τη διαδικασία προσθήκης νέων πελατών (onboarding).

Ταυτόχρονα, σημαντικό αριθμό πελατών αριθμούν ήδη στην Ελλάδα και ψηφιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως η Revolut και η N26, οι οποίες είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνουν με «δεμένα» τα χέρια. Και οι δύο αυτοί παίκτες είναι πρωτοπόροι στις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και διαθέτουν έξυπνα apps που αλλάζουν τα δεδομένα στην εμπειρία του χρήστη. Προσφέρουν, για παράδειγμα άνοιγμα λογαριασμού σε διαφορετικά νομίσματα, ασφαλιστικές υπηρεσίες, trading και πολλές ακόμη δυνατότητες που έχουν στα «σκαριά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider