Σε συμβιβασμό για την περίμετρο του νέου Νόμου Κατσέλη οδεύουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν οι επικεφαλής των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να μην βγήκε λευκός καπνός, αλλά το χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο, αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών. «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διαφαίνονται περιθώρια σύγκλισης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Τραπεζίτες και κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους άμεσα, με στόχο το προσεχές διάστημα να καταρτίσουν το πλαίσιο-νόμο που θα προσφέρει προστασία στους έχοντες ανάγκη, αλλά όχι ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα μεταξύ των τραπεζιτών «έδιναν και έπαιρναν», προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση την οποία θα κατέθεταν στην κυβέρνηση. Η τελική πρόταση οριστικοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι -μόλις λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η κυβέρνηση έριξε σημαντικά τον πήχη του ορίου ένταξης στον Νόμο, αφού οι τράπεζες μικρά περιθώρια έχουν για να δεχθούν όριο πάνω από τις 120.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο νόμο προέβλεπε το ανώτατο όριο προστασίας 250.000 ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πάντως, στο insider.gr ότι «ακόμη και με το όριο στα 150.000 είναι μια νίκη της κυβέρνησης έναντι της σκληρής γραμμής των τραπεζών που ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση τον Νοέμβριο από τα 70.000-80.000 ευρώ».
Το «στοίχημα» αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εάν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει σαφώς έναν φιλολαϊκό νόμο που θα προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει το τεντωμένο σκοινί στο οποίο ισορροπούν οι τράπεζες, καθώς ένας νόμος που θα τους «δέσει τα χέρια» θα επιφέρει αναπόφευκτα την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης.
Το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σίγουρα δεν είναι ασύνδετο από την πρόοδο που συγκλίθηκε στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς τον αυστηρό τόνο στον οποίο έκανε νωρίτερα δηλώσεις ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με τις σοβαρές εκκρεμότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης,