«Κλείδωμα» του νέου Νόμου Κατσέλη βλέπουν οι τραπεζίτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κλείδωμα» του νέου Νόμου Κατσέλη βλέπουν οι τραπεζίτες
Πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία σήμερα προσήλθαν στις 3 το μεσημέρι οι επικεφαλής των τραπεζών στη συνάντηση με την κυβέρνηση.

Σε νέα συνάντηση με την κυβέρνηση προσήλθαν στο Μαξίμου οι τραπεζίτες, στις 3 το μεσημέρι, προκειμένου να συμφωνήσουν επί του τελικού σχεδίου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις τραπεζικές πηγές, πάντως, υπάρχει θετική διάθεση και οι τραπεζίτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν και το σχέδιο του νόμου θα «κλειδώσει» στη σημερινή συνάντηση.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς προκάλεσε τις ενστάσεις των τραπεζών που διαφωνούν σε μια σειρά από διατυπώσεις και ζητούν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα σημεία που διευρύνουν την περίμετρο της προστασίας πέρα από τα συμφωνηθέντα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες μεταβαίνουν σήμερα στο Μαξίμου με κοινό έγγραφο παρατηρήσεων από την Ένωση Τραπεζών ενώ στη διάρκεια της συνάντησης έχει προγραμματιστεί και τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από τη σημερινή συνάντηση θα απουσιάζουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, καθώς και η γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλλαγάκη.

Από την πλευρά της η Φρανκφούρτη ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, να διασφαλιστεί ότι ο σχεδιασμός του νέου νόμου δεν θα επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να «κρυφτούν» σε αυτόν, όπως συνέβη με τον Νόμο Κατσέλη. Ζητούν, επίσης, να υπάρξει πρόνοια για τακτική παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης των προστατευμένων οφειλετών ώστε να μην παρέχεται η προστασία επ' αόριστον.

Ένα από τα κρίσιμα σημεία που παραμένουν ανοιχτά είναι τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στον υφιστάμενο νόμο και κατά πόσο θα μπορούν -ή θα υποχρεωθούν- να μεταπηδήσουν στο νέο καθεστώς προστασίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί την αντίδραση των τραπεζών είναι ο ορίζοντας των 25 ετών που έχει δώσει η κυβέρνηση στην επιδότηση της δόσης, τον οποίο οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν «υπερβολικό», σύμφωνα με πηγές. Εν τω μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider