Υπό τη «σκιά» των Θεσμών η σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό τη «σκιά» των Θεσμών η σύσκεψη με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου
Μετά την «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε η Κομισιόν,οι τραπεζίτες κλήθηκαν εσπευσμένα κλήθηκαν στο Μαξίμου για να εξετάσουν τα σημεία που «εμπνέουν σοβαρή ανησυχία».

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος συσκέψεων για την κατάρτιση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους τραπεζίτες να βρίσκονται αυτή την ώρα στο Μαξίμου υπό τη σκιά της αυστηρής αξιολόγησης που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν για την Ελλάδα.

Οι Θεσμοί έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» επί του νομοσχεδίου που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλεί εσπευσμένα τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να «ξαναγράψουν» τα σημεία που θεωρείται από την Κομισιόν ότι «εμπνέουν σοβαρή ανησυχία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την επόμενη εβδομάδα, καθώς εκτός από την έκθεση της Κομισιόν για δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, την Πέμπτη θα διεξαχθεί EuroWorking Group όπου το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να καταθέσει το αναθεωρημένο σχέδιο που θα προκύψει από τη σημερινή σύσκεψη με τις τράπεζες.

Τι προβλέπει το σχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στους Θεσμούς

Τις βασικές γραμμές της πρότασης που έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές αποκαλύπτει η σημερινή έκθεση της Κομισιόν. Όπως αναφέρεται, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα εξετάζονται μια σειρά από κριτήρια επιλεξιμότητας (αξία πρώτης κατοικίας, υπόλοιπο οφειλής, ετήσιο εισόδημα και περιουσία, προσωπική και επαγγελματική κατάσταση).

Ως καταληκτική προθεσμία για να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2018. Ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους:

  • Ρύθμιση: Ο έλεγχος της επιλεξιμότητας θα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας, ωστόσο, θα παρέχεται η δυνατότητα απευθείας συμφωνίας τράπεζες-οφειλέτη επί της ρύθμισης του κόκκινου δανείου, χωριστά για κάθε περίπτωση.
  • Επιδότηση δανείου: Όπως προκύπτει από την έκθεση, η πρόταση περιλαμβάνει μηνιαία κρατική επιδότηση η οποία θα διαρκεί όσο και η ρύθμιση του δανείου (έως 25 έτη), το ύψος της οποίας όμως θα υποβάλλεται σε τακτική επανεξέταση. Για την επιδότηση θα αξιολογείται χωριστά για κάθε οφειλέτη η ικανότητα αποπληρωμής.
  • Κούρεμα οφειλής: Όπως ήταν γνωστό, το σχέδιο προβλέπει κούρεμα της ληξιπρόθεσμης οφειλής για το ποσό άνω του 120% του λόγου υπόλοιπο οφειλής/εμπορική αξία ενεχύρου.
  • Υφιστάμενες αιτήσεις: Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση της Κομισιόν για τις εκκρεμείς υποθέσεις του υφιστάμενου νόμου, τόσο λόγω της κωλυσιεργίας των δικαστηρίων όσο και λόγο του νέου σχεδίου που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των νέων αιτήσεων υπαγωγής το τελευταίο δίμηνο. Το ζήτημα των 160.000 οφειλετών που βρίσκονται στην «ουρά» εκτιμάται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα κυβέρνηση και τράεπεζες στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευση της κυβέρνησης για εκδίκαση όλων των υποθέσεων έως το τέλος του 2021 και ζητά να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider