Μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης, και συσσώρευσης υπέρογκων κόκκινων δανείων, δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα τραπεζικά στελέχη, αρμόδια για τη διαχείριση των NPEs, αλλά και οι εκπρόσωποι των servicers που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Πρόκληση των κόκκινων δανείων: ευκαιρία ή αντιξοότητα». Οι servicers είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων –είτε απευθείας από τις τράπεζες, είτε από τα funds ή τα SPV όπου πωλούνται και θα πωληθούν, με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς, τους επόμενους μήνες.
To 2018 ήταν μια χρονιά που άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των NPEs, με σημαντικότερο βήμα την πώληση πακέτων κόκκινων δανείων από όλες τις τράπεζες, δήλωσαν οι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Θοδωρής Αθανασόπουλος, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Alpha Bank και ο κ. Κωνσταντίνος Βόσικας, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας.
Για το 2019, εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες συμφώνησαν ότι θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες συναλλαγές πώλησης. Κατά γενική ομολογία, πάντως, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι, παρά τις ουσιαστικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί στο νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχει μεγάλο ακόμη περιθώριο.
Τι θα κάνουν καλύτερα οι servicers
Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr σχετικά με το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, ώστε να αποσυμφορεθεί η ελληνική οικονομία, τα στελέχη των εταιρειών διαχείρισης, ήτοι ο Μικαέλ Έρικσον από την Intrum, o Ρίτσαρντ Λάγνκσταφ από την Cepal και ο Ολαβ Ντάλεν Ζαλ από την B2Holding, απάντησαν ότι τόσο η διεθνής τεχνογνωσία που διαθέτουν, όσο και η αλλαγή του φορέα διαχείρισης ευνοούν την αλλαγή της κουλτούρας πληρωμής.
Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Ντάλεν Ζαλ, εν λόγω εταιρείες αφιερώνουν όλα τα μέσα και το δυναμικό που έχουν τη διάθεσή τους για τον σκοπό αυτό, σε αντίθεση με τις τράπεζες που η είσπραξη υπερήμερων οφειλών δεν αποτελεί –ή δεν θα έπρεπε να αποτελεί- την κύρια δραστηριότητά τους. Όπως εξήγησε ο κ. Λάγνκσταφ, έχει ήδη παρατηρηθεί βελτίωση των εισροών μετά την ανάληψη των απαιτήσεων από τους ίδιους, μετά την εξαγορά τους από τις τράπεζες. «Είμαστε τμήμα της οικονομίας, έτσι έχουμε λειτουργήσει στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη, και θέλουμε να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να βρεθεί η σωστή λύση την οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Έρικσον.
Θετικό βήμα ο νέος Νόμος Κατσέλη
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι είναι ένα θετικό βήμα καθώς οι υποθέσεις θα εξετάζονται μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ώστε να αποφευχθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις που συνεπάγεται η εκδίκαση των υποθέσεων, όπως ίσχυε έως σήμερα. Είναι απαραίτητο όμως, επισήμανε ο ίδιος, θα συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας που θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές –οι οποίοι βρήκαν ασυλία στο προηγούμενο καθεστώς.
Συντονισμένη δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στην κοινή «πλατφόρμα» μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γνωστή ως «Solar», αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Βόσικας. Όπως εξήγησε, η διαμόρφωση του πλαισίου οριστικοποιήθηκε στο τέλος του 2018 και ήδη μετρά εκατοντάδες υποθέσεις, συνολικών απαιτήσεων 200 εκατ. ευρώ. Το σημαντικό αυτής της πρωτοβουλίας –που αποτελεί πιλότο σε ευρωπαϊκό επίπεδο- είναι ότι θεσπίζεται το πλαίσιο δράσης και από τις τέσσερις τράπεζες και η υλοποίηση πραγματοποιείται χωρίς να απαιτούνται συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών.
Κοινοί στόχοι, διαφορετικές στρατηγικές
Το 2019 είναι η χρονιά που θα διαφοροποιήσει τη στρατηγική των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αποκάλυψε ο κ. Αθανασόπουλος. Η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών θα ενισχυθεί, όπως και οι πωλήσεις NPEs, ωστόσο, το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα κινηθούν με βάση τις διαφορετικές τους ιδιοσυγκρασίες. «Τα εργαλεία είναι τα ίδια, και οι στόχοι κοινοί, αλλά οι στρατηγικές που θα υλοποιήσει κάθε τράπεζα θα διαφέρουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Κλειδί» της εξυγίανσης η θεραπεία των δανείων
Στις αναδιαρθρώσεις και το «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων θα μετατεθεί το βάρος της προσπάθειας των τραπεζών, εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος. Ο χαρακτήρας του προβλήματος στην Ελλάδα είναι διαφορετικός, εξήγησε, και δεν μπορεί να λυθεί με ρευστοποιήσεις των εξασφαλίσεων, χρειάζεται αναδιάρθρωση –ιδίως στα επιχειρηματικά δάνεια. «Το σύστημα είναι συστημικό και χρειαζόμαστε συστημικές λύσεις», κατάληξε ο κ. Γεωργακόπουλος.