Διευκρινίσεις επί όλων των παραμέτρων του νέου νόμου ζητούν οι Θεσμοί, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η έγκριση της νέας προστασίας για την πρώτη κατοικία από την Φρανκφούρτη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Με την ψήφιση του πλαισίου που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη συνδέεται εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς αποτελεί ένα από τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά, μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Η εκταμίευση φαίνεται πως είναι «στον αέρα», αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, αφού ο νόμος δεν προλαβαίνει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να προλάβουν το Eurogroup είναι «50-50».
Τα τελευταία 24ωρα, τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζοντας όλο το εύρος του νέου πλαισίου που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι δικλείδες ασφαλείας που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρουν καταφύγιο σε αυτόν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου να κλείσει τα «ανοιχτά» ζητήματα, οι Θεσμοί φαίνεται να προτιμούν ο νόμος να σχεδιαστεί προσεκτικά και όχι βεβιασμένα. Είναι ένα πλαίσιο που θα έρθει για να μείνει, εξηγούν, και πρέπει να είναι στέρεο και αποτελεσματικό ώστε να μην πλήττει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνεται στο διάστημα που θα παρέχει προστασία ο νόμος, πότε θα επανεξετάζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προστατευμένων οφειλετών, πότε θα χάνεται η προστασία. Πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν αναθεώρηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε ετήσια βάση προκειμένου να επικαιροποιούνται τα στοιχεία και η προστασία να μην είναι «εις το διηνεκές».
Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ήδη έχει επέλθει αυστηριοποίηση του πλαισίου μετά από τις συζητήσεις κυβέρνησης-Θεσμών τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, φαίνεται πως αυτή δεν είναι αρκετή. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, πάντως, ότι το Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαρτίου δεν είναι «θηλιά» στον λαιμό της κυβέρνησης, καθώς από την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ δεν εξαρτάται η ομαλή λειτουργία του Δημοσίου. Όσον αφορά στην ψήφιση του πλαισίου που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη, εκτιμούν ότι για τους δανειολήπτες δεν θα κάνει διαφορά εάν ο νόμος ψηφιστεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αφού υπάρχει άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης να μην βγουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες.