Με τα APIs των τραπεζών «παίζουν ελεύθερα» οι Fintech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με τα APIs των τραπεζών «παίζουν ελεύθερα» οι Fintech
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι συστημικές και οι συνεταιριστικές τράπεζες, έχουν ήδη διαθέσει στους ενδιαφερόμενους ένα περιβάλλον εξομοίωσης, το λεγόμενο «sandbox».

Δοκιμαστικό περιβάλλον για να πειραματιστούν οι Fintech με τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) παρέχουν από την προηγούμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου, οι ελληνικές τράπεζες, τηρώντας την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και όλες οι συνεταιριστικές, έχουν ήδη διαθέσει στους ενδιαφερόμενους ένα περιβάλλον εξομοίωσης, το λεγόμενο «sandbox». Σε αυτό, οι startups, αλλά και οι τράπεζες του ανταγωνισμού, μπορούν με ασφάλεια να δοκιμάσουν τις εφαρμογές που ετοιμάζουν πυρετωδώς για την… επόμενη ημέρα του banking.

Στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή ξεκινά επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, όπου η ευρωπαϊκή οδηγία υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να ανοίξουν τα δεδομένα λογαριασμού και πληρωμών των πελατών τους στις εταιρείες Fintech, οι οποίες θα πρέπει βέβαια πρώτα να έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του πελάτη. Το ίδιο θα ισχύει και για τις τράπεζες οι οποίες επίσης προετοιμάζονται πυρετωδώς αναπτύσσοντας καινοτόμες εφαρμογές με ειδικά τμήματα που έχουν αναπτύξει οι ίδιες ή μέσω σχεδιαζόμενων εξαγορών.

Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

Σε έξι μήνες από σήμερα, οι «πειραματισμοί» τελειώνουν και τα πράγματα σοβαρεύουν, αφού στο «παιχνίδι» μπαίνουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών των τραπεζών. Κάθε Fintech ή startup που έχει αδειοδοτηθεί από την τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να «τραβήξει» από την τράπεζα τα δεδομένα που αφορούν τις πληρωμές μας ή την κατάσταση του λογαριασμού μας (υπόλοιπα, κινήσεις κτλ).

Αυτό σημαίνει ότι, για να δίνουν οι τράπεζες πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους, θα πρέπει να ελέγχουν ότι η αιτούμενη startup έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Πάροχος Υπηρεσιών Εκκίνησης Πληρωμών (PISP) ή ως Πάροχος Υπηρεσιών Πληροφοριών Λογαριασμού (AISP). Εφόσον έχει λάβει και την εξουσιοδότηση του πελάτη της, η τράπεζα θα είναι αναγκασμένη να ανοίξει την «κερκόπορτα» στον μεγαλύτερο θησαυρό της: τα δεδομένα των πελατών της.

Οι κάρτες «κρατούν» τα μυστικά μας

Τονίζεται ότι για τις τράπεζες, ο θησαυρός αυτός παραμένει αναξιοποίητος. Οι παραδοσιακές τράπεζες, παγκοσμίως, δεν «χτίσει» πάνω σε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα τα οποία παρέχουν όλες τις πληροφορίες της ζωής μας, όπως πού ταξιδεύουμε, πού συχνάζουμε, τι καταναλώνουμε, τι δυνατότητες δαπανών έχουμε κ.α. Ιδίως μετά την εκτόξευση της χρήσης πλαστικού χρήματος, οι κάρτες «κρατούν» όλα μας τα μυστικά.

Αυτά ακριβώς τα δεδομένα είναι αυτά που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι νέοι «παίκτες», αν και η πρόσβαση στα δεδομένα που θα έχουν θα είναι περιορισμένη και θα αφορά μόνο πληρωμές και δεδομένα λογαριασμού. Παρ’ όλα αυτά, οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι τεράστιες, αφού πάνω στη συμπεριφορά πληρωμών μας μπορεί μια Fintech να χτίσει εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως καταθετικά/αποταμιευτικά προϊόντα, ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικές λύσεις και προτάσεις και πολλά ακόμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider