Βαθιά βάζουν το «μαχαίρι» σε προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων οι συστημικές τράπεζες, χωρίς αυτή τη φορά να… χρυσώνουν το χάπι.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου είναι ότι τα πακέτα εθελούσιας αποχώρησης που σχεδιάζονται σε τίποτα δεν θα θυμίζουν τις παλιές… καλές εποχές. Σημειώνεται ότι οι αποδοχές όσων αποχώρησαν με εθελούσια το 2018 άγγιζαν έως και τους 50 μισθούς. Τα περιθώρια, όμως, πλέον στενεύουν, η κερδοφορία συρρικνώνεται και οι τράπεζες κλείνουν την κάνουλα υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Επόπτη.
Η Eurobank βάζει πολύ χαμηλότερα τον πήχη των αποδοχών μέσω εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε διαφορετικό μοντέλο στρέφεται και η Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ μελετά νέο πρόγραμμα εθελουσίας, με αλλαγή δομής από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, έτσι ώστε να παρέχεται σε όσους αποχωρήσουν πλήρης κάλυψη υγείας μέχρι το χρονικό σημείο της σύνταξης.
Ταυτόχρονα, το ψαλίδι στο προσωπικό μπαίνει πιο βαθιά. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν 4.000 άτομα και για το δίκτυο ότι θα κλείσουν πάνω από 200-250 καταστήματα. Η Eurobank είναι η μόνη ίσως που δεν σχεδιάζει κλείσιμο καταστημάτων, ωστόσο, σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της κατά 400 άτομα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, αποκάλυψε σε πρόσφατες δηλώσεις του την πρόθεση της διοίκησης να μειώσει το προσωπικό κατά 2000 άτομα τα επόμενα χρόνια. Σε δηλώσεις του από το Φόρουμ των Δελφών, ο CEO της Εθνική Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να αυξήσουμε έξοδα σε εναλλακτικά δίκτυα και νέα τεχνολογία. Αυτό αναπόφευκτο. Πρέπει όμως να μειώσουμε στα παραδοσιακά δίκτυα. Όλες οι συναλλαγές σε λίγο θα πάνε στα εναλλακτικά δίκτυα. Χρειαζόμαστε μικρότερο δίκτυο».
Τουλάχιστον με τους περυσινούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση προσωπικού και στις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς το 2019, ήτοι κατά 500 και 1000 άτομα αντίστοιχα.
3.000 θέσεις καταργήθηκαν το 2018
Το 2018, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 500 άτομα περίπου στη Eurobank και την Alpha Bank, πάνω από 700 άτομα στην Εθνική Τράπεζα και περισσότερα από 1000 άτομα στην Τράπεζα Πειραιώς. Υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειες να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και να ενισχύσουν την αναιμική τους κερδοφορία.
Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, όπου οι πελάτες θα κάνουν τις συναλλαγές από το κινητό ή τον υπολογιστή τους και θα επισκέπτονται σπανίως τα καταστήματα. Από φέτος που απελευθερώνεται η τραπεζική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ανταγωνιστούν challenger banks και Fintechs που δεν κουβαλούν στις πλάτες τους το «βάρος» του δικτύου –ούτε, φυσικά, των κόκκινων δανείων.