Έντονο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αγορά Fintech της χώρας μας, μέσω του Hub Fintech, της νέας πύλης επικοινωνίας που άνοιξε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από έναν περίπου μήνα.
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δέκα αιτήματα μέσω της πλατφόρμας υποβολής ερωτημάτων προς την κεντρική τράπεζα, τα οποία αφορούν σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και κανονιστικές απαιτήσεις στον κλάδο του Fintech. Όπως εξηγεί στο insider.gr η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, σύμβουλος του Διοικητή σε θέματα Fintech, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι σημαντικό, εάν μάλιστα συγκρίνει κανείς την ανταπόκριση με την αντίστοιχη πλατφόρμα στην Ιταλία, όπου η αγορά είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερη.
Τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί αφορούν σε μια σειρά από τομείς του Fintech, όπως Blockchain, ηλεκτρονική υπογραφή/ταυτοποίηση (eIDAS), πληρωμές και εκκαθαρίσεις, σύσταση ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος (emoney), ψηφιακή εγγραφή πελατών, open APIs κ.α.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ερωτήματά τους σχετικά με τη λειτουργία του ρυθμιστικού πλαισίου, τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τις εποπτικές απαιτήσεις ενόψει της απελευθέρωσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που συντελείται μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2, η οποία τίθεται σε εφαρμογή στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ευκαιρία ανοιχτού διαλόγου και για τους εδραιωμένους «παίκτες»
Μέχρι στιγμής, τη φόρμα επικοινωνίας έχουν συμπληρώσει νέες εταιρείες, startups και φυσικά πρόσωπα, ωστόσο, η πύλη απευθύνεται και σε εδραιωμένους «παίκτες» της αγοράς, όπως τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας ή τηλεπικοινωνιών οι οποίες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την τεράστια δυναμική που κρύβει ο κλάδος χρηματοοικονομικών τεχνολογιών και η οποία αναμένεται να απελευθερωθεί τους επόμενους μήνες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.
Όπως αναφέρει η κ. Καμπουρίδου, ερώτημα έχει υποβάλει , για παράδειγμα, και εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η οδηγία PSD2 δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες Fintech να λάβουν άδεια από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα της ΕΕ και να επεκτείνουν την άδειά τους στα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσω της διαδικασίας «passporting», η οποία είναι και πολύ πιο απλή αλλά και πιο οικονομική.
Τονίζει δε ότι, εκτός από τους νέους παίκτες που εισέρχονται στην τραπεζική αγορά, το Hub Fintech αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και για τις εδραιωμένες εταιρείες να υποβάλλουν ερωτήματα και αιτήματα για διευκρινίσεις στην εποπτική αρχή. Εάν διαπιστωθεί, για παράδειγμα, έντονο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο ζήτημα που ενδεχομένως προβληματίζει τα ιδρύματα ως προς την εφαρμογή του, αυτό προωθείται με διαδικασίες «fast track» στις αρμόδιες επιτροπές της ΤτΕ οι οποίες επιλαμβάνονται αυτού προκειμένου να παρέχουν διευκρινίσεις ή να εκδώσουν πράξεις εκτελεστικής επιτροπής.
«Σκοπός του Hub Fintech είναι να ανοίξει ένας άμεσος διάλογος, όχι μόνο με νεοσύστατες εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και με εποπτευόμενες εταιρείες ή ιδρύματα», εξηγεί η κ. Καμπουρίδου. Μέσω του Κόμβου τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα καινοτόμα εγχειρήματα τους και να λαμβάνουν πληροφορίες και καθοδήγηση για τη συμμόρφωσή τους με τις κανονιστικές και εποπτικές προσδοκίες, καταλήγει.