Μειωμένα πακέτα εθελούσιας αποχώρησης, κατά 20-30%, δρομολογούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο τη μείωση του προσωπικού τους κατά 6.000 περίπου άτομα την επόμενη διετία.
Τις μικρότερες περικοπές σχεδιάζουν Eurobank και Alpha Bank, μειώνοντας ωστόσο σημαντικά τα κίνητρα αποχώρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της Eurobank αναμένεται τον Μάιο με στόχο να μειώσει το προσωπικό της κατά 500 άτομα φέτος. ΣΤα κίνητρα θα είναι λιγότερο δελεαστικά από τα προηγούμενα προγράμματα όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων που θα προσφερθούν στους εργαζομένους, οι οποίες αναμένεται να είναι 20-30% χαμηλότερες.
Στοχευμένο σε ηλικίες και νομούς η εθελούσια της Alpha Bank
Το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Alpha Bank ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, με τα φετινά πακέτα να είναι 30% χαμηλότερα από τα περυσινά. Όπως συνηθίζεται, βέβαια, σε αυτά τα προγράμματα, παραμένουν «ανοιχτά» ατύπως για καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για όσους υπαλλήλους αποφασίσουν να πατήσουν το «κουμπί».
Η Alpha Bank παρουσίασε φέτος ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στην ηλιακή ομάδα 40-50 ετών και σε δέκα νομούς,. Συγκεκριμένα, αφορά όσους εργάζονται σε καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες, στους νομούς Λασιθίου, Χανίων, Αχαίας, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.
Το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ (μεικτά), ενώ όσοι κάνουν χρήση, θα συνεχίσουν να έχουν για δύο χρόνια κάλυψη από το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο της τράπεζας και θα διατηρήσουν τυχόν προνομιακά επιτόκια για εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Οι προσαυξήσεις διαφέρουν ανά ηλιακή ομάδα και διαμορφώνεται ως εξής, βάσει των συμπληρωμένων ακέραιων ετών ηλικίας του υπαλλήλου στις 31 Μαρτίου 2019:
- Για όσους είναι 58 ετών και άνω, οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές προσαυξάνονται κατά 20%
- Για όσους είναι μεταξύ 51 με 57 ετών, κατά 30%
- Για τις ηλικίες μετά 45 με 50, κατά 45%
- Για τις ηλικίες μεταξύ 40 με 44, κατά 40%
- Για όσους είναι μεταξύ 30 με 39 ετών, κατά 20%
- Για όσους είναι κάτω από 29 ετών, κατά 10%
Στα 800 άτομα βάζει τον «πήχη» η Εθνική Τράπεζα
Σχέδιο που προβλέπει την αποχώρηση 800 εργαζομένων το 2019 από το δίκτυο και τις κεντρικές της υπηρεσίες έχει υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κώστας Μιχαηλίδης, σε βάθος διετίας σχεδιάζεται κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας, κάτι που αναμένεται να παρουσιαστεί λεπτομερώς κατά την ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού τις τράπεζας στο Roadshow σε διεθνείς επενδυτές στις 16 Μαΐου στο Λονδίνο.
Η δομή του νέου προγράμματος θα διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς δεν προβλέπονται «χρυσά» πακέτα αποχώρησης. Το βάρος θα πέφτει στην κάλυψη των αναγκών των αποχωρούντων εργαζομένων, όπως η περίθαλψη και η συνταξιοδοτική ασφάλιση για όσο χρόνο απομένει μέχρι να βγουν στη σύνταξη, αφού το πρόγραμμα θα αφορά εργαζόμενους 50 ετών και άνω. Όσο για τις χρηματικές απολαβές, αυτές θα είναι όσες προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Έντονες πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
Βαθιά καλείται να βάλει το «μαχαίρι» στο δίκτυό της η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διατηρεί τα περισσότερα καταστήματα (553) και το μεγαλύτερο προσωπικό (11.700) μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Το 2018 αποχώρησαν από την τράπεζα σχεδόν 1.250 εργαζόμενοι και έκλεισαν 75 καταστήματα, με το λειτουργικό κόστος να υποχωρεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ.
Σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και το φετινό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης της τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.
Σημειώνεται ότι το 2018 αξιοποίησαν τα «χρυσά» προγράμματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 2.700 υπάλληλοι περίπου, με τις μεγαλύτερες αποχωρήσεις να καταγράφονται στην Τράπεζα Πειραιώς. Συνολικά το περασμένο έτος μπήκαν 200 «λουκέτα» σε τραπεζικά καταστήματα.