Δεκάδες είναι οι εξαγωγικές εταιρείες που είτε έχουν μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή τους, είτε στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο κομμάτι των εισαγωγών, λόγω των μεγάλων οφειλών του κράτους από ΦΠΑ.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μεγάλων εταιρειών που έχουν μειώσει την παραγωγική τους δραστηριότητα στη χώρα και έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις εισαγωγές καθώς θεωρούν ότι «είναι καλύτερα να χρωστούν, παρά να να μην ξέρουν πότε θα πάρουν τα χρήματα τους».
Πάνω από 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι οφείλει το ελληνικό δημόσιο στις εξαγωγικέςε επιχειρήσεις μέσω της επιστροφής ΦΠΑ.
Η κατάσταση δε, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω και της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
Όσο αφορά τις καθυστερήσεις, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας φτάνει μέχρι και τα 3,5 δισ. ευρώ παρά την πρόβλεψη του νόμου που επιτάσσει οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών, ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Δεκεμβρίου του 2015 ήταν σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 737.000.000 ευρώ.
Επίσης 4.361 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο χρόνος αναμονής φτάνει ακόμη και τις 1.290 ημέρες.
Να σημειωθεί ότι η μετατροπή μιας ελληνικής παραγωγικής επιχείρησης σε εισαγωγική, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί απώλειες στην ελληνικό (φόρους, τζίρους, ρευστότητα), από την άλλη επιδεινώνει τον δείκτη ανεργίας λόγω των θέσεων εργασίας που χάνονται.
Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα, πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο ή να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία για να αποφύγουν την φορολογική επιβάρυνση, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο σημερινό δύσκολο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας.