Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποδοχή και τόνισε πως αυτή η συνάντησή τους έχει διαφορετικό χαρακτήρα από προηγούμενες συναντήσεις τους.
«Διότι γίνεται στο πλαίσιο της 2ης διακυβερνητικής συνάντησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα ως επιστέγασμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
«Προσβλέπω ιδιαίτερα στο να συνεχίσουμε αυτή την πυκνή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκες στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές εφαρμογές, την υγεία, την παιδεία, τη ναυτιλία, την ενέργεια. Έχουμε πολλές δυνατότητες να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Εξάλλου θέλω να τονίσω ότι οι δυο κυβερνήσεις διακρινόμαστε, πιστεύω, για τη μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κάποιο ουδέτερο πρόσημο. Γίνονται γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών μας καλύτερη και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση των δημοσίων πολιτικών».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον αυτές οι συναντήσεις έχουν και για τον ίδιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Μαθαίνω πάντα από αυτά τα οποία κάνουν άλλες χώρες καλά και η Κύπρος έχει κάθε λόγο στα ζητήματα της οικονομίας να είναι εξαιρετικά υπερήφανη για αυτά τα οποία έχει πετύχει», επισήμανε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις.
«Προφανώς θα συζητήσουμε και τα μείζονα εθνικά ζητήματα εν μέσω μιας πολύ ταραγμένης γεωπολιτικής συγκυρίας. Θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε και την τριμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας», σημείωσε και στη συνέχεια μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε, καθώς φαίνεται, μια εκεχειρία στο Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει στην πράξη με μετρήσιμα αποτελέσματα, την εφαρμογή μιας παλιάς απόφασης του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να εκτονωθεί αυτή η περιφερειακή κρίση και νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας για να επιτευχθεί μια αντίστοιχη εκεχειρία και στη Γάζα ώστε να σταματήσει και αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία και να μπορέσει και η ευρύτερη γειτονιά μας να επανέλθει σε μια κατάσταση ειρήνης και σε ένα καθεστώς ισορροπίας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πάντα παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως αυτό αναγνωρίζεται, στη δική μας περίπτωση, και από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, από τους εταίρους μας στην ΕΕ, από τις ΗΠΑ. «Θα είμαστε πάντα συντονισμένοι για να μπορούμε να ενισχύουμε το κοινό γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», υπογράμμισε.
Στην εισήγηση του στην έναρξη της διακυβερνητικής συνάντησης με τη συμμετοχή των υπουργών των δυο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν όλο τον χρόνο για να υπάρχουν τώρα αποτελέσματα και τόνισε πως αυτές οι συναντήσεις δεν είναι συζήτηση διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά έχουν πραγματική αξία. «Χαίρομαι περισσότερο γιατί τα αποτελέσματα της συνόδου είναι προς όφελος των λαών μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ