«Ευρωβοήθεια» πάνω από 30 εκατ ευρώ έχουν εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν για τα πέντε ισχυρά λουκέτα που συγκλόνισαν την αγορά.
Τα χρήματα αυτά, αφορούν περίπου 3.000 εργαζομένους και εκταμιεύονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση.
Sprider Stores, Nutriart - Kατσέλης, Φωκάς, σουπερμάρκετ Λάρισα αλλά και Ηλεκτρονική Αθηνών, είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, χωρίς αποζημίωση και σε πολλές περιπτώσεις, με οφειλές δεδουλευμένων, αρκετών μηνών.
Το 2014 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής προχώρησε στην διάθεση 6,44 εκατ ευρώ στους απολυμένους της αλυσίδας καταστημάτων Οδυσσεύς Φωκάς στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουν να βρουν νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι η αλυσίδα απασχολούσε 600 εργαζόμενους και έβαλε λουκέτο μετά την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της λόγω της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τη δραστική μείωση της παροχής επιχειρηματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης τον περασμένο Ιούνιο το Ταμείο προχώρησε στην εκταμίευση 6,09 εκατ. ευρώ για τους 508 απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart (πρώην Κατσέλης).
Το αιφνίδιο λουκέτο στην Nutriart μπήκε τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η διοίκηση της εταιρείας υπέβαλλε αίτηση κήρυξης σε πτώχευση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οικονομική βοήθεια - ανάσα 7,29 εκατ. ευρώ στους 761 εργαζόμενους της Sprider Stores ενέκρινε το Ταμείο προσφάτως.
Η αλυσίδα του ομίλου Χατζηιωάννου έβαλε λουκέτο το 2013, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας με την διοίκηση να υποστηρίζει ότι βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας και η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να την αποζημιώσουν έστω και μερικώς.
Το πράσινο φως έδωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση 6,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει τους 557 πρώην εργαζομένους της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Λάρισα» να βρουν νέες θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι το δίκτυο των σουπερμάρκετ Λάρισα αποτελούνταν από 42 καταστήματα ενώ οι εργαζόμενοι πριν από το λουκέτο ήταν απλήρωτοι επί 14 μήνες.
Τέλος, την ένταξη των 450 εργαζομένων της Ηλεκτρονικής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι απολυμένοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών ενδέχεται να ενταχθούν στο Ταμείο Παγκοσμιοποίησης στο τέλος Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής έχουν πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων τους (καθώς και δώρο Πάσχα), δεν έχουν λάβει όμως τις αποζημιώσεις τους,.
Η λειτουργία του Ταμείου
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εθνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στην παροχή βοήθειας στους απολυμένους και λαμβάνουν μετέπειτα την οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο εφόσον η αίτηση τους εγκριθεί.
Η λειτουργία πάντως του Ταμείου έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις κυρίως για τον μεγάλο χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων. Όπως δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου «Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο υπάρχουν απολυμένοι από το 2012-2013 και φτάσαμε στα τέλη του 2015 να έρθουμε για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την τελική έγκριση για να υλοποιηθούν τα προγράμματα».
Επίσης πολλές είναι οι ευρωπαϊκές φωνές που χαρακτηρίζουν παρωχημένη και αντιπαραγωγική την λογική του Ταμείου, δηλαδή την λογική της απευθείας οικονομικής ενίσχυσης.
«Είναι σημαντικό ότι μπορούμε πλέον να επενδύσουμε περισσότερο σε μέτρα επανεκπαίδευσης και όχι σε απευθείας επιδοτήσεις, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν σαν να πληρώνουμε τις επιχειρήσεις για να απολύουν κόσμο. Είχαμε τέτοιες περιπτώσεις κατάχρησης στο παρελθόν, αλλά τώρα οι διατάξεις είναι σαφείς» ανέφερε προ ημερών η αυστριακή ευρωβουλευτής Monica Vana.