Μια ΔΕΗ που επιδιώκει να γίνει «πρωταγωνιστής του αύριο» αναδύεται από το υβριδικό ενεργειακό έργο «Ναέρας» στην Ικαρία το οποίο αποτελεί το δεύτερο που γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και το πιο καινοτόμο που έγινε ποτέ στα ελληνικά νησιά.
«Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση με απόσβεση σε βάθος 20ετίας ή 25ετίας. Αυτή την επένδυση δεν θα αναλάμβανε ποτέ να την κάνει καμία ιδιωτική επιχείρηση η οποία επιδιώκει απόσβεση σε βάθος 10ετίας. Μόνο η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτιοι έργο με τόσο μακροχρόνια απόσβεση», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τα εγκαίνια του έργου την Τετάρτη. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτάκης πρόκειται για ένα μεγάλο τεχνολογικό του οποίου οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν πλήρως, με τη μέγιστη οικονομική και περιβαλλοντική αποδοτικότητα, όταν θα υπάρξει η διασύνδεση, με υποβρύχια γραμμή 20 KV με τη Σάμο, «έργο το οποίο πιστεύουμε ότι θα κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ το συντομότερο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Το έργο αξιοποιεί το νερό και τον αέρα του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Το project, το οποίο υλοποίησε η ΔΕΗ, δημιουργεί θετικό προηγούμενο για τις προοπτικές του ενεργειακού μετασχηματισμού των νησιών και με τη συμβολή του η Ικαρία θα καλύπτει το 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον τομέα της πράσινης ενέργειας μεταξύ των νησιών.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η χρήση πράσινης ενέργειας και η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελούν κάποια από τα εμφανή οφέλη του έργου. Όμως, η θετική επίδραση του project δεν εξαντλείται εδώ.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι ο Ναέρας θα γίνει πόλος έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, και για τους όλο και περισσότερους ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες της Ευρώπης, και όχι μόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού.
‘Οσο για τη ΔΕΗ, περιλαμβάνει πλέον στο χαρτοφυλάκιο της ένα πρωτοπόρο περιβαλλοντικά και τεχνολογικά έργο, η απόδοση του οποίου μπορεί υπό προϋποθέσεις και τη στήριξη της Πολιτείας να σημάνει νέες προοπτικές στον ενεργειακό μετασχηματισμό των νησιών, και όχι μόνο.
«Έχοντας υπόψη ότι τα υβριδικά ενεργειακά συστήματα αποτελούν ίσως την πλέον ολοκληρωμένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς περιλαμβάνουν και την αποθήκευση μειώνοντας δραστικά τη στοχαστικότατα της αιολικής παραγωγής, το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα για το οποίο η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους. Έτσι τιμάμε την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με τον ουσιαστικότερο τρόπο, εκπέμποντας συνάμα τα ηχηρότερα μηνύματα αισιοδοξίας», σημείωσε ο κ.Παναγιωτάκης.
Το σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Αναφερόμενος στις τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι «αυτό είναι και το δικό μας όραμα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά μας, για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των οποίων, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και την καθοριστική συμβολή της ΔΕΗ, η χώρα μας εξασφάλισε από την Ε.Ε. δωρεάν 25 εκατ. τόνους CO2 που αντιστοιχεί σε €600-650 εκατ. με τις σημερινές τιμές δικαιωμάτων CO2. Ήδη στη ΔΕΗ έχουμε δημιουργήσει μια συγκεκριμένη οργανωτική δομή που θ’ ασχοληθεί συστηματικά με το ζήτημα αυτό. Η προοπτική είναι ακόμη πιο θετική».
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι «με τα έργα ΑΠΕ που προγραμματίζουμε, σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1900 MW, και τη λειτουργία της υπερσύγχρονης λιγνιτικής Μονάδας Πτολεμαΐδας V, ισχύος 660 ΜW, το 2022 οι εκπομπές CO2 από τη ΔΕΗ θα μειωθούν σε σχέση με το 2017 κατά 57%. Ο δε συντελεστής εκπομπών, που αποτυπώνει την περιβαλλοντική ποιότητα και αποδοτικότητα του παραγωγικού δυναμικού, και συνίσταται σε εκπεμπόμενους τόνους CO2 προς καθαρή παραγόμενη ενέργεια, θα μειωθεί το 2022 σε σχέση με το 2017 κατά 69%. Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι τα ανωτέρω συνεπάγονται επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 2 δις. Η ΔΕΗ θα είναι πρωταγωνιστής και στο αύριο του ενεργειακού γίγνεσθαι της χώρας μας. Με λελογισμένο κέρδος και κοινωνική υπευθυνότητα. Έτσι θα δικαιώσουμε το σύνθημά μας, η ΔΕΗ δημιουργεί μέλλον».
Η πορεία του έργου
Για την κατασκευή του, μαζί με τα συνοδά έργα, και έργα όπως το νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης για τον οικισμό Πέζι, η νέα δημοτική οδός μήκους 7,2 km, η ανακατασκευή του γεφυριού στην περιοχή Γεμελίων, δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 50 εκατ, σε σημερινές τιμές. Σήμερα η Ικαρία, όχι μόνο θα έχει πλήρη επάρκεια και αξιοπιστία σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το 50% των ενεργειακών της αναγκών θα καλύπτεται από ΑΠΕ.
Πρόκειται για το δεύτερο αλλά εξίσου πρωτοποριακό υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ευρώπη. Το πρώτο έγινε στον Ατλαντικό, στο πιο απομακρυσμένο νησί των Καναρίων Νήσων, το El Hierro, ένα νησί με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά με την Ικαρία. Το νησί αυτό της Ισπανίας έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή αυτονόμηση με χρήση ΑΠΕ 100%. Έτσι η UNESCO το 2000 το κατέταξε στην κατηγορία των «Παγκόσμιων Βιοσφαιρικών Αποθεμάτων».
Η πρώτη ιδέα για δημιουργία Υβριδικού Ενεργειακού Έργου στην Ικαρία γεννήθηκε στα τέλη της 10ετίας του 1990. Το 1999 η ΔΕΗ από κοινού με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Ραχών, σε συνεργασία με εταιρείες από την Ιταλία, την Αγγλία και την Ισπανία πρότειναν στην Ε.Ε. και εξασφάλισαν χρηματοδότηση για εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε.
Έτσι. η ΔΕΗ αποφάσισε να εκπονήσει η ίδια τη μελέτη με τη συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τελικά ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε στις αρχές τους 2006 και η κατασκευή του ανατέθηκε στην εταιρεία ΕΝΕΤ Α.Ε. στις 31-07-2007. Ωστόσο οι ουσιαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009, και αφού προηγουμένως, παράλληλα με τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες έναντι των διαφόρων αρχών, είχαν εκπονηθεί οι περισσότερες μελέτες εφαρμογής.
Σήμερα, αφού επιλύθηκαν με αποφασιστικότητα μια σειρά νέα προβλήματα, το έργο ολοκληρώθηκε.
Ο Ναέρας αξιοποιεί δύο ισχυρά στοιχεία του νησιού, το αιολικό και το υδάτινο δυναμικό. Αποτελείται από :
- Το Αιολικό Πάρκο του λόφου Στραβοκουντούρα
- Τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας
- Το Αντλιοστάσιο στην Κάτω Προεσπέρα, και
- Τα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας και Κατανομής Φορτίου στο Σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο
Κήρυκο.